traducció - translate - traducción

23.11.18

La partida d’escacs, en taules | Gemma Aguilera

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

"És moment de gestionar les posicions i repensar estratègies, en uns mesos en què previsiblement només es produirà la gestió del “mentrestant”


Gemma Aguilera  

El judici polític a l’independentisme ha abocat els jugadors de la partida d’escacs a les taules. Cap dels contrincants té material suficient per fer mat al rei contrari. Ni un ni l'altre té prou força per iniciar un atac, però tampoc cap dels dos no és prou dèbil com perquè l'altre ataqui la seva fortalesa. És moment de gestionar les posicions i repensar estratègies, en uns mesos en què previsiblement només es produirà la gestió del “mentrestant”.

Per part de l’independentisme, encara cosint ferides internes i intentant assumir la més que probable sentència condemnatòria dels presos polítics, els mesos que falten abans no arrenqui el judici al Suprem hauran de servir per intentar no prendre massa mal com a bloc polític, tant a les eleccions municipals com a les europees, mantenint com a mínim una unitat estratègica si no es materialitza la unitat electoral. Les municipals són una oportunitat per tornar a guanyar, per enèsima vegada, a les urnes i assegurar-se el màxim nombre de ciutats amb consistoris republicans. I les europees són també un altaveu per demostrar a la UE que l’independentisme és majoria. Les fórmules amb què es demostri ja són cosa dels partits. Aquests mesos de gestió del “mentrestant” seran també una prova de foc per al carrer, que ha de sostenir la mobilització permanent i, sobretot, la fiscalització de l’independentisme institucional, que, mentre no hi hagi noves eleccions, té un mandat per complir.


A Madrid, Pedro Sánchez també ha de gestionar el seu “mentrestant”. L’oferta que fan el PSOE i Podemos a l’independentisme passa només pel xantatge sobre la culpa que arrossegarien tota la vida ERC i el PDeCAT si cau el govern del PSOE i a les urnes guanya la dreta. I la segona part de l'oferta, l’entrega de la dignitat a canvi d’una suposada pluja de milions per fer uns pressupostos socials que estaran sota control madrileny. No sembla seductor, però el president espanyol ja ha dit que si no té prou suport, governarà a cop de decret i qui dia passa, any empeny. A hores d’ara, el PSOE té com a prioritat guanyar musculatura per anar a les eleccions espanyoles sense prendre massa mal amb el judici. Esperant, això sí, que l’independentisme es debiliti.

La partida està en taules. El joc es reprendrà quan el Suprem ho ordeni. Però el que no sembla previsible és que el següent moviment al tauler de l’independentisme sigui el que Iceta va verbalitzar a la cimera pel diàleg. Vaticina que els independentistes i els sobiranistes s’acabaran rendint i acceptant un estatutet redactat des de Madrid per a la colònia. Una opció que, demoscòpicament, només interessa a un 13,88% dels electors que van votar el PSC el 21D.

Font: https://elmon.cat/opinio/33411/la-partida-descacs-en-taules

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Share/Bookmark