traducció - translate - traducción

21.4.15

Gran ofensiva de l'Estat: 'todo por la patria'

Dijous, 9 de abril del 2015 | 16:23
Publicat a tribuna.cat

La desesperació demostrada ahir pel ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i mostrada també en dies anteriors pel president del Govern Mariano Rajoy i per alguns dels seus ministres demostren una vegada més que no entenen o no volen entendre allò que passa a Catalunya, el procés de transició i menys encara: el canvi de xip que s'ha fet a bona part de la societat catalana. Una societat que s'ha desarrelat del projecte espanyol i que marxa cap a un esdevenidor de projecte propi i europeu.

Allò que l'Estat no valora amb Construïm és si Duran tindrà capacitat de suicidar-se davant la societat catalana per un 'todo por la patria'"

"La pàtria" que els hi cau a trossos

El SIC ha detectat a Madrid una gran inestabilitat entre els diferents personatges i institucions que formen l'Estat, encarregats tots ells d'abatre el futur sobiranista de Catalunya. Per això han començat una nova campanya contra la Secretaria d'Exteriors de la Generalitat, la qual, avançant-se amb agilitat i rapidesa a un altre dossier que prepara el ministeri d'Afers Exteriors espanyol, ha començat a difondre un informe propi en el qual hi explica en diverses llengües el per què del procés de transició nacional i sobretot l'entorpiment que fa Espanya evitant el dret a decidir dels catalans.

L'Estat està sorprès, també, per l'acceptació i recepció que tenen diversos articles del president Artur Mas a la premsa internacional, tot i els requeriments que l'Estat a fet als més importants mitjans del món per tal de minimitzar el procés català. No han entès encara que, com més s'intenti prohibir l'expressió lliure de les institucions catalanes, més interès té aquesta per a les fonts informatives de caràcter democràtic. 

També l'Estat i les clavegueres segueixen apostant fort per Societat Civil Catalana que, en plena crisi, ha fet pàgines senceres de publicitat als més importants mitjans explicant la seva distinció europea però sense donar explicacions de tot el blaverisme,Blaspiñarisme i franquisme dels orígens de molts dels seus dirigents, i evitant explicar també que els promotors de la plataforma Construïm no volen ni sentir parlar de Societat Civil Catalana.



Fracassada tota l'operació de Jorge Moragas, sembla que ara l'Estat intenta que sigui Duran i Lleida i Miró Ardèvol qui muntin una genuïna plataforma antiindependentista. Allò que l'Estat no valora, però, amb el seu suport a Construïm, és si Duran i Lleida tindrà capacitat de suicidar-se davant la societat catalana per un todo por la patria quan una gran part d'UDC vol seguir fidel a la seva història i encara recorda l'afusellament de Carrasco i Formiguera per part dels franquistes. 

Ahir a Barcelona un sector de l'anomenat Pont Aeri a intentar reunir-se pressionat per la Moncloa per tal d'elaborar un manifest o document contra allò que ells anomenen l'"aventura sobiranista de Mas". La reunió va ser presidida per un dels ministres d'economia de Rajoy però de la vintena de persones que s'esperaven a la reunió no sols en van fallar unes quantes sinó que també algunes de les delegacions van ser de tercer ordre. El ministre i els promotors van entendre el missatge d'una bona part dels poderosos catalans del món econòmic, industrial i financer: aquests no volen ser usats com ariets contra el sobiranisme i contra la majoria social catalana.

El SIC creu que en aquests moments l'operació anomenada per alguns sarcàstics unionistes todo por la patria torna a fracassar. I els més pragmàtics han fet arribar a l'Estat i els seus aparells que cal esperar a que hagin passat les properes eleccions municipals per fer noves maniobres, unes conteses en les quals el PP té pànic pels resultats que pugui obtenir a Catalunya ja que podria quedar com una força residual, una realitat que pràcticament ja és palpable en l'actualitat.

Conscients d'aquesta situació, un sector de l'Estat opina que cal veure l'evolució de la política espanyola --com queda el PSOE, Podemos, C's i el PP després de les municipals--, i quines perspectives li donen a aquestes forces de cara a les eleccions generals espanyoles per a preparar el que anomenen l'"última oferta" a Catalunya. Per a aquesta proposta emissaris dels aparells de l'Estat s'han reunit a Catalunya i Madrid amb diverses persones --representants polítics empresarials i propers al Govern de la Generalitat-- per a oferir-los una proposta que aturi el procés sobiranista, al qual li tenen pànic.

Share/Bookmark