traducció - translate - traducción

21.11.15

Retrat robot dels 25 diputats de Ciutadans

Font: Retrat robot dels 25 diputats de Ciutadans | BLOG: LES QUATRE BARRES

1443417872_645120_1443418545_noticia_normal
Dues dones han encapçalat les últimes candidatures de Ciutadans a la presidència de la Generalitat i a l’Ajuntament de Barcelona —Inés Arrimadas i Carina Mejías, respectivament—, però el partit taronja està dirigit fonamentalment per homes de la màxima confiança de Rivera i que hi militen gairebé tots des de l’inici. Alguns d’ells s’estrenen aquest mandat com a càrrec electe. Només un 29% dels càrrecs de l’executiva —set d’un total de 24— estan ocupats per dones. I la presència de dones és nul·la al comitè d’estratègia, un òrgan clau del partit. El que es considera com la cuina de C’s es reuneix setmanalment i està integrada per nou homes. A banda de Rivera, en formen part la seva mà dreta i diputat en la legislatura passada, José Manuel Villegas, els diputats Carlos Carrizosa, Fran Hervías, José María Espejo-Saavedra, Fernando de Páramo, Antonio Espinosa i Matías Alonso, i l’eurodiputat Juan Carlos Girauta.
El retrat robot d’un diputat de Ciutadans és el d’un home militant del partit i que s’estrena a l’hemicicle, té gairebé 42 anys, formació en dret, posseeix un habitatge en propietat, està hipotecat i acumula 25.388 euros al compte corrent, poc més de 1.600 euros de mitjana en accions, 22.519 euros en plans de pensions i uns 10.000 euros en títols públics o fons d’inversió. En concret, nou dels 25 parlamentaris de C’s són dones, cosa que equival a un 36%, un punt per sota de la mitjana de la cambra. Cinc repeteixen com a diputats —Arrimadas, Carrizosa, Alonso, Espejo-Saavedra i Carmen de Rivera, que és la més veterana en tenir acta des del 2009— i els 20 restants debuten.
— El 40% dels parlamentaris del partit són llicenciats en dret —en el total de la cambra n’hi ha un 27%.
— 14 de 25 han nascut a Catalunya i 11 en altres parts de l’Estat espanyol.
— Set de 25 figuren a l’executiva de Ciutadans. És a dir, que són càrrecs orgànics del partit i ara passen a treballar, a més, com a diputats del Parlament.
— Dos dels nous diputats de Ciutadans han tingut càrrecs al PP. Jean Marie Castel, que en va ser regidor a Girona del 2003 al 2011, i David Mejía, edil a Vilassar de Dalt del 2007 al 2011. En la legislatura anterior va destacar l’exdiputada del PP i ara regidora barcelonina Carina Mejías.
— Dues de les diputades de Ciutadans provenen de Societat Civil Catalana (SCC). Es tracta de Susana Beltrán, que va ser vicepresidenta de l’entitat espanyolista, i de Sonia Sierra, que va ser sòcia fundadora i vocal d’SCC.
— Destaca que tres dels 25 diputats han passat per les forces i cossos de seguretat de l’Estat: el mateix Castel, que va ser auxiliar de la Guàrdia Civil; Matías Alonso, que va ser oficial d’artilleria del Cos General d’Armes de l’Exèrcit de Terra, i Carlos Sánchez, tot i que aquest diputat per Tarragona treballava de funcionari a l’Ajuntament de Cambrils.

Qui forma el nucli dur d’Albert Rivera?

El nucli dur de la direcció de C’s gira al voltant d’Albert Rivera i és format fonamentalment per tres homes: José Manuel Villegas, Fran Hervías i Fernando de Páramo. Tots figuren alhora a l’executiva i al comitè d’estratègia. Els dos últims són, juntament amb Antonio Espinosa, els membres de la direcció del partit que el 27-S s’han estrenat com a càrrecs electes i destaquen per la seva joventut.
José Manuel Villegas (Barcelona, 1968) és vicesecretari general i cap de gabinet d’Albert Rivera. Militant i membre de l’executiva des de la fundació del partit, ha estat l’encarregat de dirigir totes les campanyes per a les quatre eleccions al Parlament en les quals ha concorregut C’s: 2006, 2010, 2012 i 2015. Villegas és un dels protagonistes de les incidències detectades per la Sindicatura de Comptes en el seu informe sobre la despesa en personal dels partits catalans el 2012. Segons van revelar fa dues setmanes Infolibre i l’Ara, Villegas va emetre factures per valor de 34.200 euros des d’una societat de la qual era administrador únic en concepte d’assessoria i consultoria en l’àmbit de l’organització interna del partit. Matías Alonso, per la seva banda, va facturar 22.624,86 euros, des d’una societat de la qual també era administrador únic, en concepte de secretaria general, el càrrec que té al partit i que ja ostentava aleshores. El partit ha assegurat que els pagaments no eren cap sou ni sobresou, però no ha aclarit a què responien ni per què no es va formalitzar un contracte amb els dirigents.
Fernando de Páramo (Granada, 1987) va entrar a l’executiva l’any passat, per tenir un paper clau al partit com a secretari de Comunicació. Advocat i periodista, també va cursar un MBA a la Universitat de Navarra – IESE i és coautor amb Rivera del llibre ‘Juntos podemos’.
El número tres del partit i personatge clau en l’expansió de Ciutadans arreu de l’Estat és Fran Hervías (Tossa de Mar, 1983). Afiliat des del 2006, forma part de la direcció des del 2009 i com a secretari d’Organització el darrer any s’ha encarregat d’articular el creixement del partit arreu de l’Estat, com han destacat alguns dels mitjans que tracten C’s amb guant de seda. El procés d’expansió del partit no ha estat exempt de polèmiques, entre altres qüestions, pel fet de presentar desenes de candidats vinculats a la ultradreta en les passades eleccions municipals oper captar alguns imputats. Darrerament, Hervías ha rebut crítiques d’antics càrrecs del partit que han estat expulsats de la formació i en lamenten la falta de “democràcia interna”.
També té un estret vincle amb Rivera l’actual vicepresident segon del Parlament, José María Espejo-Saavedra (Madrid, 1976). Tots dos van entrar als serveis jurídics de La Caixa l’any 2002 i quatre anys més tard van començar a militar a la formació. Però, mentre l’un va començar a exercir de diputat, l’altre va seguir a la gran entitat financera del Principat. Advocat i amb formació de postgrau a Esade, Espejo-Saavedra és diputat des de la legislatura passada i a l’executiva del partit ocupa el càrrec de secretari de Coordinació dels Grups Institucionals.
Un altre nom a tenir en compte és el d’Antonio Espinosa (Ciudad Real, 1959), secretari d’Acció Política, Estudis i Programa, militant des de l’inici i membre de l’executiva des del 2008. Aquest consultor empresarial s’estrena com a càrrec electe i ha tingut un paper important en l’elaboració del programa econòmic del partit, d’un marcat to liberal —o directament neoliberal, segons algunes crítiques— i en la incorporació d’economistes d’aquesta corda, com Luis Garicano o Manuel Conthe. Aquest últim, un dels professionals que han confeccionat el programa econòmic de Ciutadans, prové de la FEDEA, el ‘think tank’ d’algunes de les grans corporacions de l’Estat espanyol. De fet, el director del Banc Sabadell i president del patronat de la FEDEA, Josep Oliu i Creus, ja reclamava mesos enrere la necessitat d’un Podem de dretes.

Els rostres més coneguts

Els tres diputats a hores d’ara més coneguts, pel seu paper de portaveus del partit o del grup parlamentari, són Carlos Carrizosa, Matías Alonso i Inés Arrimadas, tots ells diputats durant el mandat l’anterior.
Arrimadas (Jerez de la Frontera, 1981) és ara mateix la figura més mediàtica del partit després d’Albert Rivera, arran d’encapçalar llista en les eleccions del 27-S i convertir-se en la cap de l’oposició al Parlament. Aquesta llicenciada en dret que treballava a la consultoria D’Aleph fins que va ser escollida diputada és la que té una trajectòria més curta al partit. S’hi va afiliar el 2011, després que un any abans acompanyés una col·lega de feina a un míting de Rivera i quedés entusiasmada. Des d’aleshores, ha tingut una trajectòria meteòrica i es va convertir en portaveu de les joventuts de C’s, per poc després passar-ne a ser parlamentària i membre de l’executiva. Actualment ocupa el càrrec de secretària de Formació. Com a curiositat, no té cap propietat immobiliària, però disposa de 85.000 euros en comptes corrents i dipòsits bancaris, segons ladeclaració de béns del Parlament.
En canvi, tant Carrizosa (Barcelona, 1964) com Alonso són militants del partit taronja des del primer dia. El primer, que va estar a l’executiva del 2007 al 2009 i hi va tornar el 2011, és el secretari de Coordinació dels Comitès Territorials Autonòmics i sobretot és conegut per la seva activitat al Parlament. Portaveu del grup a la cambra catalana, va adquirir certa notorietat en les sessions de la comissió d’investigació pel frau fiscal i el ‘cas Pujol’. Com tants altres pesos pesants del partit, també és advocat. Alonso (La Línea de la Concepción, 1952), per la seva part, és un exmilitar que està a la direcció des del 2008 i actualment és el secretari general de C’s. N’ha estat el cap de llista per Tarragona el 2012 i el 2015.
Els 25 diputats de Ciutadans són ara mateix el principal grup de l’oposició a Junts pel Sí al Parlament. El seu poder, en subvencions parlamentàries i en presència mediàtica, creixerà durant els pròxims mesos. Ciutadans té ara mateix més diputats del partit fins i tot que ERC i duplica el nombre d’escons de Catalunya Sí que es Pot, el PP o de la CUP. Tots aquests noms faran parlar en una legislatura que es preveu molt conflictiva en l’eix nacional.

Share/Bookmark