traducció - translate - traducción

23.7.16

El CEO porta cinc bones notícies per l’independentisme

L’independentisme consolida posicions històriques en el seu moment més complicat


Ahir es va fer públic el segon baròmetre del CEO, l’enquesta que té el camp d’estudi més gran de totes pel que fa a Catalunya i també la que fa el seguiment més regular. I aquest baròmetre de juliol, el treball de camp del qual ja s’ha fet després de les eleccions espanyoles, conté, en general, bones notícies pels independentistes. En destaquem cinc.

El vot a favor de la independència és el segon més alt de la història
El nombre de ciutadans que declaren que votarien a favor de la independència en cas de referèndum és el segon més alt de la història. Un 47 per cent dels catalans votaria ara a favor i un 42 per cent en contra. L’anterior marca a favor era del 48 per cent i s’havia produït just després de la Via Catalana, enmig de l’eufòria que va desencadenar aquell acte històric. El valor de la marca assolida ara és que arriba després d’un intens debat i quan ja l’independentisme ha rebut tots els atacs imaginables, dotant així al moviment d’una gran solidesa: ja no és cap reacció puntual.

2. El vot a favor de la independència torna a guanyar després de dos anys

El desembre de 2014 el nombre de vots contraris a la independència va superar el de favorables en l’enquesta del CEO. Això va passar perquè el nombre d’indecisos anava disminuint i en aquell moment els indecisos que es passaven al no superaven als del sí. Aquesta vegada, però, el sí supera de forma àmplia el no, amb un nombre d’indecisos que ja és molt baix. Respecte a l’anterior onada del CEO, que es va fer al març, l’ascens del vot independentista és considerable. En aquella ocasió totes dues posicions empataven, amb el no superant el sí per unes dècimes mentre que ara hi ha cinc punts de distància entre el sí i el no, a favor de la independència.

3. Junts pel Sí recupera posicions al parlament i segueix liderant amb molta claredat

Després de les eleccions del 27S s’han fet tres baròmetres del CEO. Al novembre del 2015 i al març i el juliol del 2016. Gairebé un any després de les eleccions el CEO atorga a Junts pel Sí la possibilitat d’obtenir els mateixos diputats que ara fa un any. Però aquesta dada apareix com una recuperació significativa després que els dos baròmetres anteriors registressin una baixada de la intenció de vot a Junts pel Sí. De fet l’anterior baròmetre, el de març, atorgava a Junts pel Sí una forquilla molt baixa, d’entre 56 i 58 diputats, que ara torna a ser de 60-62.

L’estabilitat en el vot a Junts pel Sí és molt remarcable tenint en compte, sobretot, els condicionants. És el partit de govern, per tant el partit sotmès a totes les crítiques, porta mesos en una indefinició molt gran sobre el seu propi futur (ERC ha dit que no el reeditarà) i fins i tot sobre com s’ha d’aplicar el full de ruta. I és l’objectiu de l’atac polític de tots els altres grups, especialment de Catalunya Sí que Es Pot, grup que segons el CEO no traduiria en la política catalana el seu augment de vot en les eleccions espanyoles, sota la forma d’En Comú-Podem.

Pel que fa a la suma de diputats independentistes el resultat és més dubtós per la caiguda de la CUP que perd la meitat dels diputats que hauria obtingut segons el CEO de novembre de l’any passat. Caldrà saber si aquesta tendència a la baixa segueix o no però sobretot si, en el cas d’unes eleccions decisives, es produiria un efecte de consolidació del vot independentista al voltant de Junts pel Sí, coalició que en la millor de les hipòtesis ara tornaria a estar només a quatre escons de la majoria absoluta. Perquè sembla clar que la CUP està perdent l’entorn de votants que consideraven que aquest partit era una garantia per a fer avançar més ràpid el procés independentista.

4. Hi ha un clar retrocés de Ciutadans i un estancament de Catalunya Sí que Es Pot

Ciutadans està pagant de manera clara els efectes del seu pas a la política espanyola i presenten una baixada evident a cada baròmetre que ara els podria situar de nou per sota dels vint escons.

Mentrestant Catalunya Sí que Es Pot es beneficia de l’enorme impuls que va aconseguir al mes de març quan va saltar dels 10-12 escons als 21-23. Però a diferència del que va passar aleshores el seu vot s’estanca o fins i tot retrocedeix una mica ja que aquesta onada de juliol els deixa en 20-22 escons, xifra que els serviria per a disputar a Ciutadans el lideratge de l’oposició però no, ni de lluny, per governar o per intentar articular una majoria contrària a l’independentisme.

5. El vot independentista dins de Catalunya Sí Que Es Pot augmenta de forma clara.

Malgrat que cada vegada es decanta més pel no a la independència, formalment la coalició insisteix en no ser comptada ni en el bàndol del no ni en el de sí. I encara que els partidaris de la independència són minoria dins seu en aquest baròmetre del CEO creixen de forma significativa. Deu punts a la pregunta directa sobre què votarien en cas d’independència (ara votarien sí un 30,5 per cent) i del 8 al 20,1 per cent en el cas dels qui trien la independència com la forma preferida de relació amb Espanya.


Share/Bookmark