traducció - translate - traducción

28.3.11

Més proves que Colom va salpar de Pals (Baix Empordà) i no de Palos


Des del Cercle Català d`Història(CCH) s`han aportat dades que permeten concloure que al segle XV, la vila de Pals (Baix Empordà) tenia port.

La investigadora Eva Sans ha localitzat un albarà amb segell sigil·logràfic de la Cort de la Batllia del Castell de Pals a l`Arxiu de la Corona d`Aragó de Barcelona. El manuscrit, datat el 29 de juliol de 1406, demostra que Joan Abril, batlle de Pals, atorga a n`Antoni Vinyals, patró de llagut de Palamós, acta notarial per "haver carregat en el port de Pals una saca de farina que ha de descarregar a Barcelona. Això certifica que a la vila reial de Pals es realitzaven transaccions navals.
La investigadora ja va documentar en el seu dia que en el seu segon viatge, Cristòfor Colom va salpar des del port de Barcelona, i assegura que aquest document evidencia que el port de Pals estava operatiu el mateix segle que el descobridor va salpar
Aquesta nova troballa permet seguir aprofundint en la tesi que Colom va partir en el seu primer viatge de la vil•la empordanesa en lloc de fer-ho de Palos de la Frontera (Huelva), que mai s`ha demostrat que hagi tingut port, com Jordi Bilbeny va qüestionar per primera vegada el 1990

Joaquim Ullan, president del CCH, explica que Colom va poder salpar d`aquest port per diversos motius com el fet de que era un lloc amagat, i així els portuguesos no poguessin avançar-se, tenia una infraestructura capaç de dur endavant un projecte d`aquestes característiques i finalment era vila reial propietat del rei Ferran el Catòlic i disposava de persones de confiança, com Joan de Gamboa, senyor de la vila de Pals.
Altres proves com un gravat antic de la sortida de Colom a Amèrica en que hi apareix una ciutat emmurallada, a Palos tampoc es te constància que mai hi hagi hagut muralla, i que segons els experts té moltes similituds amb el recinte emmurallat original de Pals.

Eva Sans, lamenta que el món acadèmic no contribueixi al revisionisme de la historiografia catalana. Defensora de la teoria de la catalanitat de Cristòfor Colom, diu que Colom no s`amagava, l`han amagat. Segons Sans, la història oficial està esbiaixada per fer desaparèixer el paper de Catalunya i de la Corona d`Aragó, abonant així la teoria que va iniciar Jordi Bilbeny, quan el 1990 va llançar per primer cop la seva teoria sobre el port empordanès

Share/Bookmark

3 comentaris :

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

Jo també lamento que el món acadèmic no contribueixi gaire a investigar més bé la nostra història –tot el que ens han amagat durant segles. I ben segur que la història oficial està esbiaixada. De fet, és una vergonya que no hi hagi més estudis historiografics i que els resultats no s’escampin al llarg i ample del nostre món (no cal escampar-ho a l’altre món –hahaha!).
Com que no vull seguir la tendència acadèmica general, a les meves classes de cultura catalana (història majorment) ja parlo d’un Colom català com si res. I si a algú no li agrada ja s’ho farà.

Boladevidre ha dit...

Crec que no cal demanar permís. Almenys el dubte raonable hi és, un procediment legal al qual la cultura anglosaxona és molt afeccionada....

Però és que si la "acadèmia" (naturalment l'espanyola) cedeix, pots imaginar-te el daltabaix que significaria. No ja pel valor que podria afegir a la Corona d'Aragó i als navagants catalans, si no pel "cristo gros" que s'armaria a l'Amèrica del Sud i als països colonitzats amb sang i cops de creu! Es que se'ls veuria tant el llautó, però tant. Es veuria tant que Castella sempre a fugit endavant! robant, vivint del "cuentu", mentint, falsificant, ensibornant, suplantant... és que seria un escàndol tan i tant gros, que només per això ja valdria la pena que la teoria fos correcta. I aquesta vegada sí que seria d'abast mundial! Au! amb un plis plas, tots els llibres d'història canviats, amb correccions, posades al dia, reedicions, actualitzacions i tothom voldria que ho pagués Espanya, doncs el litigi seria el més bèstia de la història....!!! Quina hauria de ser la indemnització? ha ha ha ha. Encara que en tinguessin la certesa, no poden mai dels mai admetre-ho. Mai!

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

Totalment d’acord amb el que comentes. Per això tiro endavant i a les meves classes dic que Colom era català. Si acabés resultant que no n’era –dubto molt que això passi, que es demostri que no era català– tant és; si els castellans han enredat a tothom amb tantes coses, nosaltres tenim tot el dret a dir la nostra que, al cap i a la fi, està gairebé demostrada del tot. Hauries de veure la cara dels estudiants quan dic que Colom era català i els explico com Castella ha fet saber a tot el món una gran mentida. Això no ho havien sentit mai (puc detectar a la classe un gran nombre de boques obertes), però veig que prenen nota i fins i tot alguns ho empren com a argument a favor de Catalunya a l’examen. I jo feliç, que s’escampi força.
I que et sembla la possibilitat que “El Lazarillo de Tormes” i el Quixot fossin obres originalment catalanes, tal com proposa Bilbeny? Jo crec que si es demostrés que el Quixot era un text en català seria una bomba més grossa encara que la catalanitat de Colom. Espanya es donaria cops contra les parets. I com s’hauria d’anomenar l’Instituto Cervantes? Hahaha! Es quedarien ben fotuts.