traducció - translate - traducción

4.12.11

Actualitat de Joan Fuster


Qui dia passa...
Josep Franco


Més de cent-cinquanta especialistes de sis universitats catalanes, de les illes i valencianes han participat, a Sueca, en el II Congrés Català de Filosofia, celebrat en diversos espais culturals de la ciutat del 8 a l’11 d’aquest mes. En els cartells s’anunciava la trobada com un Homenatge a Joan Fuster i devia ser-ho, encara que la població no ho ha sabut mai. Però això és perquè, com deia Fuster, els únics que es prenen seriosament la filosofia són els filòsofs i vull suposar que l’homenatge ha estat íntim i sentit, més que no multitudinari.

No deixa de ser curiós que, en plena recuperació dels poetes de la Renaixença, com posen de manifest el llibre que Josep Piera ha dedicat a Teodor Llorente i algunes altres iniciatives semblants, els filòsofs del nostre àmbit lingüístic recorden Joan Fuster i les seues idees vitriòliques, perquè, vist des de fora, fa la impressió que la societat valenciana intenta oblidar les idees de Fuster, que es veu que foren molt pernicioses per al País Valencià i per això convé superar-les com més prompte millor.
L’any que ve s’acompliran cinquanta anys, i pareix que siga ahir, de la publicació de dos llibres transcendentals per a la nostra història contemporània: Nosaltres els valencians i El País Valenciano. Tindrem, per tant, més d’una ocasió per revisar, apuntalar o refusar les idees que Joan Fuster exposava en aquells dos documents que alçaren moltíssima polseguera en el seu moment i que, ara, semblen absolutament superats per una realitat que no vol mirar-se a l’espill o que, abans, vol fer-se una operació de cirurgia estètica que li tape les vergonyes.
Però, mentrestant, només m’agradaria posar un exemple de la vigència pertorbadora de l’obra fusteriana, concretament en el camp de la filosofia. Havia escrit Fuster, l’any 1968, en Consells, proverbis i insolències, una definició possible de Filosofia: “L’art d’agafar la vaca pels collons”.
Bé, per glossar l’esmentat congrés i agrair als especialistes el seu pas per Sueca, l’ajuntament del meu poble va publicar una nota de premsa que, entre altres coses, assegurava, literalment: “El fet que durant el mes de novembre, una de les pitjors èpoques per al turisme, no haguera lliure ni una sola habitació de l’hotel, i que els restaurants de la nostra ciutat estigueren plens, fa pensar en els considerables beneficis econòmics que es poden aconseguir per este camí”. Ja em diran vostès si això no es trobar-li els collons a la vaca: turisme filosòfic en temporada baixa. I encara hi ha qui diu que les idees de Fuster han perdut vigència!

Share/Bookmark