traducció - translate - traducción

25.12.11

El PP vulnera i passa per l’adreçador l’Estatut i la Llei de Normalització Lingüística


DIMECRES, 14.12.2011. 18:06 H

El PP vulnera i passa per l’adreçador l’Estatut i la Llei de Normalització Lingüística

Joan Lladonet
La gravetat de les actuacions, una rere l’altra del Govern del PP, que es refereixen a la llengua i a la cultura de les Illes Balears no pot esser més elevada. Van desmuntant tot l’edifici normalitzador que s’havia anat construint des que vàrem recuperar aquesta esquifida democràcia que tenim. Van desmuntant totes les propostes que els fan els partits de l’oposició, quan els recorden que van infringint la Llei una vegada i una altra. Creuen que tenen llicència per fer qualsevol cosa, perquè tenen majoria absoluta i si no fan cas, quan els convé, de les lleis existents, deu ser que pensen que si es va als tribunals, hi haurà uns jutges que els donaran la raó.

         No es conformen torejant l’Estatut d’Autonomia, quan tanquen TV de Mallorca i Ona Mallorca. No tenen cap mirament a posar unes 150 persones a l’atur i deixar unes quantes empreses sense feina, per un cost ínfim, quan el Govern no va tenir cap mirament a pujar el sou dels consellers, amb l’excusa que com que n’hi havia menys, tindrien més feina. Se sap de sempre que la tasca de qualsevol governant és de 24 hores diàries. Ja ho era abans amb els governs anteriors. Els corresponia retallar el sou i no augmentar-lo. L’Estatut d’Autonomia, a l’article 90.3 diu: Els mitjans públics de comunicació orientaran la seva activitat a la promoció de la cultura de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. La radiotelevisió de Mallorca feia escrupolosament el que diu aquest apartat, però si aquesta cultureta no els interessa, es dediquen a combatre-la.
         Vàrem poder llegir a l’Ara - Diari de Balears de dia 8 de desembre, que la majoria absoluta del PP havia rebutjat el dia anterior una moció dels socialistes en què es demanava a IB3 que complís la llei i mantingués el català com a llengua vehicular de la programació, quan ja han eliminat el català de les pel·lícules i de les sèries. La defensa barroera dels polítics del PP va ser utilitzar un argument que és una veritable mentida. Diuen que els que protesten és perquè no volen el castellà a IB3. Un es queda sense paraules de veure l’esforç intel·lectual que fan per a defensar, el que simplement és un lingüicidi. Vulneren la Llei i no la compleixen, ja que l’Estatut a l’article 90.2 diu: Els mitjans públics de comunicació vetllaran pel compliment del model lingüístic previst a l’Estatut d’autonomia. I aquest model lingüístic s’explica a l’article 4, només citaré l’apartat 3 que afirma el següent: Les institucions de les Illes Balears garantiran l’ús normal i oficial dels dos idiomes, prendran les mesures necessàries per assegurar-ne el coneixement i crearan les condicions que permetin arribar a la igualtat plena de les dues llengües quant als drets dels ciutadans de les Illes Balears. No necessita massa explicacions, però si quedava algun dubte que incompleixen les lleis d’aquest país, vegem què diu la Llei de Normalització Lingüística: L’article 28.1 exigeix al Govern i ho afirma taxativament i sense ambigüetats que el català ha de ser la llengua vehicular d’IB3. Ho fa així: 1.El català ha de ser la llengua usual en emissores de ràdio i de televisió i en altres mitjans de comunicació social de titularitat de l'Administració autònoma o sotmesos a la seva gestió. 2. El Govern de la Comunitat Autònoma ha d'impulsar la normalització de la llengua catalana a les emissores de ràdio i canals de televisió estatals o privats, a fi de promoure l'ús del català com a llengua pròpia de les Illes Balears. Ni la volen com a llengua vehicular, ni la volen impulsar, sinó que  fan tot el contrari, es dediquen a tancar les emissores que complien rigorosament el que diu aquest apartat. Això significa que el Govern del PP vulnera i toreja tota quanta llei protegeix el patrimoni més valuós del poble de les Illes Balears.
         Per no allargar més l’article, ja no citaré les normes que es refereixen a la necessitat d’establir convenis amb altres comunitats que tenen com a pròpia la llengua catalana, per a promoure-la i intercanviar material, cosa que es feia fins ara, amb les pel·lícules i sèries que feien per IB3, i que se les podia veure en català, ja que el govern anterior complia l’apartat corresponent de la Llei, cosa que ara no es vol fer. L’altre dia feien una pel·lícula que amb el sistema dual es podia veure en castellà i en xinès. A Madrid, els ideòlegs de la FAES els posaran una medalla a aquesta colla de persones que han traït la seva llengua, la seva cultura i la majoria dels seus votants, que ignoren el que suposen aquestes vulneracions de la Llei.

FONT:

Share/Bookmark