El vencedor de la mitja marató als Sky Games, sense medalla per córrer amb Catalunya
Jessed Hernàndez, sense medalla · Proclamen guanyador el segon classificat, el japonès Matsumoto · Tampoc Mònica Ardid i Laia Andreu consten com a guanyadores en categoria femenina
FONT:
Núria Picas, que competia per la selecció espanyola, va alçar una estelada després de la celebració oficial. |
La situació viscuda aquest diumenge als Sky Games, els jocs dels esports de muntanya, ha estat escandalosa: el corredor Jessed Hernàndez ha guanyat la prova de la mitja marató (Sky Race) però s'ha quedat sense medalla d'or perquè corria amb la selecció catalana, i no té dret a entrar en les classificacions oficials; el primer de la general ha passat a ser el segon, el japonès Dai Matsumoto. I Hernàndez consta tan sols com a primer classificat de la categoria 'open'.
Així doncs, després de Matsumoto, guanyador oficial, han quedat classificats el francès Cristophe Bassons i el veneçolà Adel Ojeda.
Com s'ha arribat a aquesta situació? Fins ara, els corredors catalans no podien participar en competicions internacionals oficials; només ho podien fer si hi anaven amb la samarreta de la selecció espanyola. Ara, fa poc més d'un mes el Tribunal Constitucional espanyol va resoldre enuna sentència que la selecció catalana podia competir en un torneig internacional sempre que no s'enfrontés amb el combinat espanyol. I en aquests Sky Games passa justament això.
Als Sky Games es va crear la modalitat 'open', diferenciada de l'oficial, perquè la selecció catalana pogués participar en les proves, per més que no entrés en les classificacions oficials. Els esportistes reben la dotació econòmica dels premis, però no poden pujar al podi.
Catalunya és una de les primeres potències mundials en els esports de muntanya, i la selecció espanyola convoca molts corredors catalans. Però n'hi ha d'altres que ho fan amb la selecció catalana.
El cas del duatló femení
Diumenge passat va passar quelcom similar; a la categoria femenina de la prova de duatló, les esportistes que van quedar en segona i tercera posició no van poder pujar al podi perquè competien amb la selecció catalana i amb un club privat, respectivament. Esther Hernández, l'esportista que va quedar segona, no va poder pujar al podi perquè competia amb la selecció catalana.
La guanyadora de la prova va ser una altra catalana, Núria Picas, que sí que va poder pujar al podi perquè corria amb la selecció espanyola. En declaracions a VilaWeb va dir: 'Per optar al títol de campiona del món només tinc una opció: competir amb la selecció espanyola. Si no, només puc quedar primera de la categoria open perquè en el meu cas, és clar, al dni hi diu que sóc espanyola.'
Picas, campiona del món de marató
Justament Picas ha estat també vencedora de la marató de muntanya, per davant de Blanca Serrano i Oihana Kortazar. Picas, tal com va fer quan va guanyar la duatló, ha entrat a la meta lluint una estelada.
Mònica Ardid i Laia Andreu
En la categoria femenina de la mitja marató les vencedores van ser Mònica Ardid i Laia Andreu; com que corrien per Catalunya tampoc consten com a guanyadores oficials. Aquest cas és fins i tot més esperpèntic, perquè en categoria femenina només hi ha una corredora amb una selecció oficial, Caroline Meek, de Singapur, que ha estat la primera classificada... i l'última.
Espanya aprofita la sentència de la llei de l'esport per boicotar els esportistes catalans
Hem parlat amb el president de la FEEC, Jordi Merino, que creu que la resolució del TC ha complicat la situació
FONT:
Núria Picas al podi oficial, sense les competidores de Catalunya, segona i tercera. |
Fa poc més d'un mes el Tribunal Constitucional espanyol va resoldre enuna sentència que la selecció catalana podia competir en un torneig internacional sempre que no s'enfrontés amb el combinat espanyol. Justament això és el que va succeïr aquest cap de setmana als Sky Games que se celebren a la Ribagorça. Alguns dels guanyadors no van poder pujar al podi a recollir els premis. En declaracions a VilaWeb, Jordi Merino, president de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya(FEEC), ha dit que aquesta situació es produirà més vegades, perquè selecció espanyola ha procurat inscriure un esportista a cada competició.
Merino diu que fins ara la selecció catalana no podia competir en tornejos internacionals i que, amb la sentència, la situació no ha millorat perquè encara no tenen el mateix reconeixement. El president de la FEEC ha explicat que als Sky Games es va crear la modalitat 'open', diferenciada de l'oficial, perquè l'empresa organitzadora és catalana i té una sensibilitat especial. De fet, explica que han aconseguit que els esportistes fins i tot rebin la dotació econòmica dels premis malgrat que no puguin pujar al podi.
En aquesta modalitat 'open', en molts tornejos dels Sky Games hi competeixen les seleccions catalana i basca. Ara bé, Merino creu que no n'hi ha prou perquè els esportistes no poden optar als premis oficials si no hi van de part d'Espanya.
Merino lamenta la situació perquè creu que Catalunya és una potència en molts esports de muntanya. D'altra banda, recorda que en el cas de les curses de muntanya s'ha optat per demanar a la Generalitat de poder emprar el nom 'Catalunya' a l'hora d'inscriure l'equip.
El controvertit cas del duatló femení
Diumenge, a la categoria femenina de la prova de duatló, les esportistes que van quedar en segona i tercera posició no van poder pujar al podi perquè competien amb la selecció catalana i amb un club privat, respectivament.
La guanyadora de la prova va ser Núria Picas, que en declaracions a VilaWeb ha dit: 'per optar al títol de campiona del món només tinc una opció: competir amb la selecció espanyola. Sinó, només puc quedar primera de la categoria open perquè en el meu cas, és clar, al dni hi diu que sóc espanyola'.
Picas, que fa dos anys que normalment corre amb la selecció catalana, ha explicat a VilaWeb: 'a la feina mai no m'han donat festa per anar a fer una cursa, en canvi en aquest cas, com que hi he participat amb l'espanyola, m'han hagut de donar festa'. L'esportista també ha dit: 'quan estava dalt del podi i va sonar l'himne espanyol, no em va fer gens de gràcia. No m'hi sentia gens identificada… Vaig passar la meta amb una senyera però ja no hi puc fer res més. No vaig pujar-la dalt del podi perquè em sembla que ens poden sancionar'.
Esther Hernández, l'esportista que va quedar segona, no va poder pujar al podi perquè competia amb la selecció catalana. També ha explicat a VilaWeb que li sap greu i 'que és molt lamentable perquè, físicament, la que va quedar segona sóc jo'. Hernández diu que per a ella 'és una decepció molt gran perquè no van mostrar el podi real de la duatló'. A ella la selecció espanyola no l'ha convocada mai, en canvi, però, explica: 'fa un parell de setmanes em van enviar un correu on hi deia que la selecció catalana hi podia participar i vaig decidir fer-ho. Tot i que va ser un sobreesforç físic perquè no estava entrenada per a una prova de muntanya'.
Totes dues creuen que les esportistes catalanes tenen prou nivell per competir de manera autònoma. Hernández opina: 'tothom hauria de poder optar als premis de campiona del món, compatís amb qui compatís, ja fos amb un club o amb una selecció sigui del país que sigui'.Mentre no es resol la controvèrsia, alguns opten per exhibir senyeres i estelades quan guanyen, com Picas, en l'arribada en bici a la meta o, com Joan Freixa, al podi de la categoria open i amb la presència de la presidenta de l'Aragó, la popular Luisa Fernanda Rudi.
Xiulada a l'himne espanyol als Sky Games de la Ribagorça
FONT:
La selecció catalana hi participa però no pot guanyar medalles perquè competeix contra Espanya
Joan Freixa amb una estelada al podi, al costat de Rudi. |
La selecció catalana competeix en les diverses modalitats esportives dels Sky Games, els esports de muntanya, que es celebren des d'aquest cap de setmana passat a la Ribagorça. La sentència recent del Tribunal Constitucional espanyol permet que puguin competir, però no pas contra Espanya. Això va fer que ahir en el duatló femení, Esther Hernàndez, que competia amb Catalunya, acabés segona però no pogués obtenir la medalla de plata.
La primera posició fou per a Núria Picas, que competia amb la selecció espanyola. Va entrar a la meta lluint una estelada, però en el lliurament de medalles va sonar l'himne espanyol. Els assistents, el van xiular.
Els atletes de la selecció catalana poden competir en una mateixa prova contra els de la selecció espanyola, molts dels quals són catalans, però en les classificacions només consten en l'anomenada 'categoria open', que no és l'oficial.
Alguns d'ells han exhibit estelades en les seves victòries, com Picas, en l'arribada en bici a la meta, i com Joan Freixa, al podi de la categoria open i amb la presència de la presidenta de l'Aragó, la popular Luisa Fernanda Rudi.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada