traducció - translate - traducción

22.10.14

ELS TIPUS D'INTERÈS PENDENTS DE LA LLISTA UNITARIA.


Moody's: la llista única a les plebiscitàries apujaria la nota de Catalunya i empitjoraria la d'Espanya

Tots els escenaris que contempla l'agència de qualificació impliquen una rebaixa de la nota d'Espanya


L'agència de qualificació Moody's ha pronosticat que si Artur Mas i les forces sobiranistes són capaces de formar una llista única en unes eleccions plebiscitàries, això tindria conseqüències positives sobre la nota que l'agència concedeix al deute de Catalunya. En canvi, Moody's avisa que la nota d'Espanya "potencialment" es veuria empitjorada. Així ho detalla en una nota dirigida als inversors.
En canvi, la inexistència d'aquesta llista unitària seria perjudicial tant per a la nota de Catalunya com per a la d'Espanya. 
Aquest raonament pot semblar confús per a algú aliè a la lògica dels mercats, però l'explicació de l'agència de qualificació és la següent:
  • La independència no és un escenari previsible. En canvi, una millora del finançament de Catalunya és l'escenari més probable.
     
  • Una llista unitària reuniria una gran força negociadora i Catalunya "molt probablement podria satisfer les seves demandes, particularment les que estan relacionades amb un augment dels recursos fiscals".
     
  • Aquesta millora del finançament seria positiva per al ràting de Catalunya, que disposaria de més recursos. En canvi, seria negativa per a la nota d'Espanya, ja que l'Estat disposaria de menys recursos per destinar "a altres regions espanyoles".
Finalment, Moody's calcula que, si no hi ha llista única –una opció que veuen "menys probable"–, la confrontació amb el govern espanyol podria ser més forta que no pas en l'altre escenari. Per tant, en cas que no hi hagi llista única, Moody's conclou que això seria perjudicial tant per a la nota d'Espanya com per a la de Catalunya. 
Sigui com sigui, l'informe no dóna moltes esperances a la nota del deute espanyol ja que, segons Moody's, qualsevol escenari que es produeixi acabarà derivant en una rebaixa de la seva qualificació.

Share/Bookmark