traducció - translate - traducción

23.10.16

Consolats de Mar, l’estructura d’estat d’una Catalunya rica i plena (Part II)


En l’anterior article publicat per Vibrant vam parlar sobre els Consolats de Mar catalans, els pilars del comerç i l’expansió econòmica de la Catalunya de l’època medieval. Si vam parlar del passat, del que érem, ara toca parlar del futur, del que serem. I és que la història pot ser la nostra millor guia per saber com hem de fer les coses en els anys que vindran. Del passat se’n pot aprendre molt, el que ha viscut el nostre país ens ajudarà a construir una nova Catalunya el dia de demà.
L’Estat Català, a més de comptar amb les obligatòries ambaixades, deurà tenir en compte l’exportació de la riquesa cultural; caldrà que Catalunya mostri amb orgull al món la nostra cultura única, la nostra llengua rica, la nostra manera de ser i les nostres tradicions que han sobreviscut a tot i a tothom. A més a més, caldrà incentivar des del Govern i a través d’aquestes noves institucions, com tan bé ens ha funcionat en l’antiguitat, el comerç, els tractats i els acords. La Generalitat delegarà als consolats l’estretament dels lligams entre països, caldrà portar les ambaixades a un altre nivell, fer les coses com nosaltres sabem, a la catalana.
Consolat de Mar a Mallorca
Els nous Consolats de Mar hauran de promocionar l’intercanvi de mercaderies, de coneixements i de cultura amb el Principat. Sota la direcció d’un Cònsol es duran a terme xerrades, exposicions, tallers i conferències, col·loquis i debats, mostres de cultura i de tradicions. Es tancaran negocis, s’establiran vincles i relacions. Els funcionaris gestionaran afers en matèria econòmica, cultural i social, deixant la política en mans de les ambaixades, però treballant colze a colze amb aquestes clàssiques institucions. Els edificis hauran de ser focus de catalanitat més enllà de les fronteres del nostre país, focus no només per donar a conèixer el que som, sinó per a construir les relacions en tots els àmbits amb els pobles del món.
El record històric ho diu ben clar, Catalunya fou la potència comercial més gloriosa que el món mai ha conegut. La nostra manera de fer fou completament nova. No només hem de mirar al passat amb nostàlgia, hem de mirar al futur amb esperança i determinació. Va haver-hi un temps en què la influència dels catalans era tan gran, que el model de gestió, de tarannà humanístic, promogut des del Principat, va servir de referent per a la resta de les economies europees. Aquests temps tornen inexorablement, ningú pot aturar la història i la voluntat d’un poble. Quan la nostra terra torni a ser rica i plena, el món l’admirarà embadalit.
Interior d'eun Consolat de Mar restaurat

Share/Bookmark