traducció - translate - traducción

14.2.17

Jutges espanyols demanen la intervenció de l'ONU per garantir la independència judicial


diego garcia sayan independència judicial
L’ONG Rights International Spain, juntament amb l’associació Jutges per a la Democràcia, demanen a Diego García Sayán, nou Relator Especial sobre la independència de magistrats i advocats de Nacions Unides, que visiti Espanya i pugui comprovar “els diferents desafiaments a la independència judicial”, entres els quals destaquen la ingerència del poder polític, l’escassetat de mitjans o les intromissions polítiques en els nomenaments del Consell General del poder judicial.
A través d’una carta, ambdues organitzacions recopilen els principals “desafiaments a la independència judicial, donada la gravetat de la situació”.
Recorden que el sistema de nomenament dels integrants del Consell General del Poder Judicial, el qual possibilita les intromissions del poder polític en l’òrgan de govern de la Justícia. Una situaciació que “s’ha agreujat amb les reformes promogudes pel Govern de Mariano Rajoy a la X Legislatura, atès que des de llavors, quan un únic grup compta amb una majoria qualificada de 3/5 en una Cambra (com la que tenia el PP en l’anterior legislatura al Senat), es pot nomenar membres del CGPJ sense necessitat d’arribar a consens amb altres partits”.
Tant JpD com Rights International Spain assenyalen que “aquesta reforma ha estat durament criticada, no només per les organitzacions signants, sinó també per informes de diversos organismes del Consell d’Europa”.
Ignacio González Vega, portaveu de Jutges per a la Democràcia ha recordat que segons el Cinquè Baròmetre Extern del Consell General de l’Advocacia del 2015 hi ha “un clamor ciutadà per una reforma immediata i a fons per millorar el funcionament de la Justícia a Espanya”. Ara bé, d’acord amb aquest estudi, una massiva proporció d’espanyols (81%) expressa una mateixa amarga conclusió: “tots els governs, del color que siguin, han tingut més interès per controlar la Justícia que per dotar-la dels mitjans suficients perquè pugui funcionar millor”.
Les esmentades organitzacions mostren també la seva preocupació per les “interferències polítiques mentre els jutges estan exercint les seves funcions” amb una “pressió” que “lamentablement s’ha convertit en alguna cosa normal” i que “busquen influir-hi perquè canviïn les seves decisions”.
Una circumstància que es dóna més sovint “en casos molt sensibles, per exemple, relatius a la llibertat d’expressió i reunió, corrupció i terrorisme”.
Per la seva banda, Lydia Vicente, Directora Executiva de Rights International Spain, insisteix en l’impacte que té l’existència d’una justícia independent en el gaudi dels drets fonamentals: “en els últims temps s’ha posat de manifest fins a quin punt l’existència d’un poder judicial independent és crucial per evitar que es produeixin greus atropellaments als nostres drets i llibertats civils; sense una Justícia independent els principis bàsics d’una societat democràtica corren perill, totes les persones correm perill”.
Una denúncia que demostra una vegada més que l’estat espanyol ha deixat de ser un estat de dret, on no existeix una real separació de poders, després del patètic espectacle del judici polític contra l’ex-President de Catalunya, Artur Mas, i de dues conselleres del seu govern, aquesta nova denúncia feta per membres de l’estructura judicial espanyola confirmen la situació de desaparició de l’estat democràtic i la progressiva turquització de l’estat espanyol.
Font: Jutges espanyols demanen la intervenció de l'ONU per garantir la independència judicial - Geopolítica.cat
Share/Bookmark