traducció - translate - traducción

28.3.18

#PrimaveraCatalana. Intel·lectuals catalans s'uneixen en un manifest per la investidura de Puigdemont

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial


Maria Macià

Més d'un centenar d'intel·lectuals catalans signen un manifest presentat aquest dimarts defensant la investidura de Carles Puigdemont, en aquests moments empresonat a Alemanya a l'espera de la decisió del jutge sobre l'extradició.
Josep Lluís Carod Rovira, Ramon Cotarelo, Liz Castro o Hèctor López Bofill són algunes de les personalitats que donen suport al text, a més de professors universitaris, advocats, filòsofs, historiadors i periodistes. Es defineixen com membres "del món republicà, d’esquerres, social i sindical".
Insten al Parlament a proposar la investidura de Puigdemont i animen a totes les "formacions polítiques democràtiques i republicanes" a donar-li suport i fer que la investidura i el seu govern pugui tirar endavant. Es refereixen a Puigdemont com "una figura de referència internacional, un exemple de dignitat i coherència" i recorden que és l’únic polític en actiu que ha declarat la República.
Asseguren que "som en un moment molt crític de la nostra història" on el franquisme "ha tornat a emergir". Denuncien que l'Estat "ha destituït il·legalment amb matusseres maniobres polítiques i jurídiques esbiaixades" i ha condicionat els diputats amb estratègies "pròpies d’un estat sense separació de poders, de caràcter autoritari".

Llegiu ací el manifest:
«Som en un moment molt crític de la nostra història. La Transició s’ha despullat de la seva façana democràtica i el franquisme ha tornat a emergir amb la clara voluntat d’esborrar definitivament els avenços socials d’aquestes darreres dècades i acabar amb la dissidència catalana. En aquestes circumstàncies, i veient que els ponts de diàleg han quedat definitivament tallats per qui creu que pot imposar-se amb la raó de la força i la repressió, és arribada l’hora greu de la dignitat democràtica.

El Molt Honorable Carles Puigdemont és el president escollit pel Parlament de Catalunya el 2015 i destituït il·legalment amb matusseres maniobres polítiques i jurídiques. La suspensió de l’autogovern va abocar-nos a unes eleccions il·legítimes en què, malgrat les condicions adverses, el poble de Catalunya va apostar per tornar-lo a investir. De nou, maniobres polítiques i jurídiques esbiaixades, pròpies d’un estat sense separació de poders, de caràcter autoritari, van condicionar, amb l’amenaça i la coacció, els representants del Parlament elegit.

El seu exili, el paper simbòlic que els seus perseguidors li han atorgat, han fet del president Puigdemont una figura de referència internacional, que esdevé, de cara al món, un exemple de dignitat i coherència. Ningú no pot dubtar que és un home de profundes conviccions republicanes que, durant el seu mandat, ha assumit amb coratge els valors i principis de democràcia i progrés. És l’únic polític en actiu que, fet i fet, ha declarat la República. Personalment, ha expressat una gran sintonia amb formacions i personalitats de diversos espais de l’esquerra política i de la base cívica. La força dels fets el converteix avui en el gran actiu d’un republicanisme que va més enllà de la forma de govern i que s’avé amb la filosofia del país.

És per tot això que des del món republicà, d’esquerres, social i sindical, considerem que el Parlament de Catalunya ha de proposar la seva investidura, i convidem totes les formacions polítiques democràtiques i republicanes a fer possible la seva continuïtat en qualitat de president de la màxima institució política dels catalans.»

Vegeu la llista de signants:
Pep Cruanyes (advocat), Josep Lluís Carod Rovira, Ramon Cotarelo, Joan-Lluís Lluís (escriptor), Jordi Coca (escriptor), Josep Vallverdú (escriptor), Joan Lluís Bozzo, Liz Castro (writer and publisher), Albert Mestres (dramaturg i poeta), Vicenç Altaió, Manuel Molins (dramaturg i assagista teatral), Artur Bladé i Font, Damià Bardera (escriptor i professor), Antoni Dalmases (escriptor), Montserrat Coll (professora de filosofia), Xavier Diez (Historiador i sindicalista), Francesc Foguet (historiador de la literatura), Apel·les Carod Rovira (advocat), Òscar Jané (professor i editor), Enric Pujol (Historiador), Josep Guia (Universitat de València), Manuel Pérez Nespereira (historiador), Gema Rubí (historiadora UAB), Lluís Ferran Toledano (professor UAB), Marcel Dalmau (artista i dissenyador), Xavier Martínez Gil (economista i escriptor), Hèctor López Bofill (jurista i escriptor), Gerard Rosich (filòsof), Marta Costa-Pau (periodista i editora), Alexis Vizcaino (editor), Oriol Ponsatí-Murlà (filòsof), Gerard Bagué (periodista), Mireia Costa-Pau (gestora editorial), Eulàlia Rubió (advocada), Sandra Genís, Francesc Guillamet (fotògraf), Jordi Mestre i Vergés (fotògraf), Antoni Sant Blanch (advocat i escriptor), Susanna Aballanet (professora), Joan Garcia Codina (productor cinematogràfic), David Pujol Fabrellas (mestre i pedagog), Lali Vila (dissenyadora), Josep Lluís Fernàndez, Pere Homs i Joaquim, Jaume Piquer i Jordana, Núria Costa-Pau (pedagoga), Antoni Rico (historiador i professor), Joan Martori (historiador de la literatura), Anton Carbonell (CPQ), Antoni Sanz Ruiz (UAB), Carles Ferrer (advocat), Carme Vidalhuguet (filòloga-editora), Núria Sabat (advocada), Toni Azón (metge), Leopold Corbella (advocat), Jordi Jané-Ligé (UAB), Joan Manuel Soriano López (professor UAB) , Carles Mancho (UAB), Isabel Oltra-Massuet (URV), Carme Hervada (UPC), Crsitina Andreu, Imma Gorgori (UPC), David Miñana (UB), Marta Bosch Collet (professora), Carme Font, Gaspar Coll (UB), Mireia Oliva (UB), Víctor Gutiérrez (FUAB), Marc Rocas Royo (professor), Toni Guillamon (matemàtic) Lourdes Boix Roca (matemàtica), Joan Lluís Torres Simon, Sílvia Julià (advocada), Mariona Torra (advocada), Salvador Mestre (jurista), Misericòrdia Albouy (advocada), Dani Recasens (advocat) Salvador Batlle (advocat), Xavier Martínez, Carla Gonzalez Collantes, Víctor Acedo-Matellan (University of Oxford), Montserrat Franquesa (UAB), Jona Ramon Veny i Mesquida (UDL), Xavier Castellvell (advocat), Sandra Figueras (advocada), Ramon Maria Sans (advocat i organista), Santi Arisa (músic), Marta Brugat (advocada), Pilar Rebaque Mas (advocada), Ramon Marcer (advocat), Teresa Puig (advocada), Maite Sanvicente (banca), Francesca Brulles (advocada), Marta Roca (advocada), Olga Amargant (advocada), Eva Maria Guardiola (advocada), Albert Gual (advocat), Antoni Valls (advocat).

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Share/Bookmark