traducció - translate - traducción

22.3.18

Un grup juristes internacionals determina que les accions del Govern espanyol contra Catalunya són il·legals

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

“Europa en deute” / “Europa ha d’actuar” (Europa in der Pflicht)
Un grup de reconeguts juristes internacionals determina que les accions del Govern espanyol contra el moviment independentista català són il·legals. Els experts es mostren preocupats per les violacions del dret espanyol i del dret internacional pel part de l’Estat i “una clara manca de separació de poders”. En declaracions al diari alemany “Junge Welt”, un d’aquests experts, el president del Centre Europeu pels Drets Humans a Berlin, Wolfgang Kaleck, demana la intervenció dels estats membres i de les institucions de la UE.
Un grup d’experts internacionals en dret, entre els quals hi figuren el jurista francès Jean Paul Costa, antic president del Tribunal Europeu de Drets Humans, i el belga François Tulkens, antic jutge d’aquesta mateixa cort, ha fet un informe en el qual valoren les accions del govern espanyol contra el moviment independentista català pel que fa a la proporcionalitat de les mesures i la seva compatibilitat amb el dret internacional.
Wolfgang Kaleck, reconegut advocat penal i fundador de l’European Center for Constitutional and Human Rights (ECCHR) a Berlin, i membre d’aquest grup d’experts, ha manifestat en declaracions al diari alemany “Junge Welt” la importància de les qüestions analitzades pels experts: «En el cas català sempre es debat sobre si una secessió seria legal o no, però una gran part de les mesures de l’Estat espanyol que hem estat analitzant van aplicar-se molt abans de la declaració d’independència. A nivell jurídic, s’hauria de diferenciar molt més». En aquest context, Kaleck destaca també el fet que nombrosos juristes espanyols han posat en dubte la legalitat de les mesures preses per l’executiu espanyol amb el fi de frenar l’independentisme.
Kaleck explica que ha acceptat la petició d’Esquerra Republicana de fer l’informe, perquè “és un tema necessari que s’ha de mirar a fons”. A més a més, ell i els seus col·laboradors han pogut “analitzar de forma independent i des d’una perspectiva purament jurídica” tant les mesures del Tribunal Constitucional espanyol contra la feina dels diputats del Parlament de Catalunya, com la persecució penal a què se’ls ha sotmès, entre el 2013 i el 2017.

Violacions greus de drets bàsics i manca de separació de poders
Després d’haver analitzat centenars de pàgines sobre els diferents casos i mesures contra l’independentisme, els experts internacionals han arribat a la conclusió que aquestes mesures suposen violacions greus de la legalitat i de la divisió de poders. El fet que des del Tribunal Constitucional es pugui determinar què es debat i què es vota al Parlament de Catalunya, i el fet que es persegueixi jurídicament i penalment els diputats catalans per ‘desobediència’, suposa “un atac frontal a drets fonamentals com la llibertat d’opinió i de reunió”, segons els juristes.
“Si jo, com a polític, periodista o activista, em manifesto a favor de la independència de Catalunya i ho defenso en un article del diari, en una manifestació, una assemblea o com a resolució política, no se m’ha de poder penalitzar», afirma Kaleck.

El reconegut expert alemany i els seus col·laboradors també determinen que és totalment desproporcionat que s’arrestin membres del govern i que s’imposin multes de fins a dotze mil euros diaris per haver preparat el referèndum de l’1 d’octubre, o que es persegueixin jurídicament alguns polítics catalans per haver organitzat la consulta popular no vinculant del 9 de novembre del 2014. És precisament per aquest últim motiu que es va inhabilitar durant dos anys l’antic president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, i se’l va condemnar a pagar una multa milionària. Segons els juristes, aquestes mesures són il·legals, perquè organitzar un referèndum o una consulta popular no és cap delicte segons el Codi penal espanyol.
En aquest context un procediment altament qüestionable és el del Tribunal Constitucional. Els experts subratllen com a “especialment preocupant” el fet que l’alt tribunal es basa en resolucions pròpies com a fonament legal per a la persecució jurídica dels polítics, malgrat que aquest suposats delictes no consten al Codi penal espanyol. Per tant, els experts arriben a la conclusió que el Tribunal Constitucional “adopta un paper polític i legislatiu, la finalitat del qual és mantenir Espanya unida”. Hi veuen “una clara violació de la separació de poders, la base de tot democràcia”.
Europa ha d’actuar
En les seves declaracions al diari alemany, Wolfgang Kaleck també es mostra preocupat per la xifra de gairebé 900 ciutadans i polítics catalans perseguits jurídicament per haver defensat pacíficament la independència de Catalunya. Amb tot, l’expert alemany considera que activar les instàncies judicials internacionals com s’està fent per part de polítics i activistes catalans “és un procediment possible, però molt lent perquè primer s’hauran d’exhaurir els camins legals a Espanya, que poden ser llargs i complicats, la qual cosa, per cert, també passa a Alemanya”.
Per això el president del European Center for Constitutional and Human Rights a la capital alemanya defensa que com es pot parlar de centenars de casos de vulneració dels drets per part de l’Estat espanyol, són els altres estats i les institucions de la Unió Europea qui hauria d’actuar: «El Govern espanyol no pot, d’una banda, argumentar que actua en nom de la unitat d’Europa i, de l’altra, no respectar allò que precisament constitueix Europa — uns estàndards legals mínims. Crec que les institucions europees tenen l’obligació de defensar que es respectin els drets fonamentals que atorguen als seus ciutadans», afirma Kaleck.

Aquest article en català és una adaptació de l’article original jungewelt.de

Traducció al català per Laura Obradors Noguera
Article original i adaptació per Krystyna Schreiber, periodista alemanya

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Share/Bookmark