traducció - translate - traducción

2.7.19

El 'Parlament de les Dones' aprova una declaració final per reivindicar que les dones siguin al centre de les polítiques públiques

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial



L'hemicicle del Parlament ha ofert aquesta tarda una imatge inèdita i pionera amb la celebració del primer 'Parlament de les Dones', una iniciativa conjunta de la cambra i el Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC) en què han participat les diputades i representants de les entitats feministes. 

La secretària quarta, Adriana Delgado, ha presidit la sessió al final de la qual s'ha aprovat una declaració que recull les conclusions de diferents grups de treball que les darreres setmanes han analitzar la situació dels drets humans de les dones, el dret a l'educació i la cultura, els drets laborals i econòmics, el dret a la participació social i política, la salut i els drets sexuals i reproductius, i el dret de les dones i les nenes a viure lliures de violències masclistes.

La declaració, que recull l'esperit de la IV Conferència Mundial sobre les Dones de Pequín, reclama compromisos de futur que s'apliquin a totes les institucions i que estiguin dotats pressupostàriament de manera que es garanteixin les polítiques d'igualtat.

Delgado ha expressat a l'inici de la sessió el seu convenciment que la que s'ha aprovat avui és una "declaració valuosa" i ha considerat que "la lluita feminista interpel.la tota la societat" i "ha de ser un repte compartit i implicar també els homes" perquè, ha asseverat "no podem construir cap país just si no es garanteixen els drets de les dones".

La secretària tercera, Laura Vilchez, ha assegurat que "Espanya és un país pioner en la lluita pels drets de les dones" i ha expressat el seu desig que el d'avui "sigui el començament d'un esforç col·lectiu, al marge de les ideologies, per aconseguir la igualtat real".

Des del CNDC, la seva presidenta, Núria Balada, s'ha mostrat "orgullosa d'haver aconseguit aquesta fita" i del procés que ha permès "construir un fil lila que ha d'anar més enllà dels partits". Per Balada "avui el Parlament és nostre, de les dones, de les entitats i de la reivindicació que una societat mai serà democràtica si no es considera les dones subjectes actius de ple dret".

La vicepresidenta del CNDC, Montse Pineda que ha aconseguit amb la seva intervenció arrencar crits de "visca, visca, visca, la lluita feminista", de les dones presents a l'hemicicle, ha assegurat que les dones "no donarem cap pas enrere" fins a transformar el "patriarcat en paraula del passat". Pineda ha considerat que el Parlament de les Dones "es queda curt en reivindicacions" i ha encoratjat als grups de la cambra a "buscar fórmules institucionals per seguir treballant plegades".

Durant la sessió han intervingut les coordinadores dels sis grups de treball: Carme Riu, del Grup de treball dels drets humans de les dones; Mercè Otero, del Grup de treball del dret a l'educació i la cultura; Núria Viñas, del Grup de treball dels drets laborals i econòmics; Mònica Torralba, del Grup de treball del dret a la participació social i política; Sílvia Aldavert, del Grup de Treball de salut i drets sexuals i reproductius i Laia Rosich, del Grup de treball del dret de les dones i les nenes a viure lliures de violències masclistes.

A l'últim han pres la paraula les diputades Noemí de la Calle (Cs), Anna Geli (JxCat), Jenn Díaz (ERC), Beatriz Silva (PSC-Units), Susanna Segovia (CatECP), Natàlia Sànchez (CUP) i Esperanza García (PPC), que avui, excepcionalment, s'han assegut als llocs dels membres de la Mesa.

Al 'ple' han assistit també les conselleres Meritxell Budó, Alba Vergés, Ester Capella, Teresa Jordà i Mariàngela Vilallonga, a més de diputades al Congrés i senadores, alcaldesses i representants de diferents àmbits de la societat civil.



Font: https://www.parlament.cat/web/actualitat/noticies/index.html?p_id=270351854

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Share/Bookmark