traducció - translate - traducción

20.3.12

Cal que entre tothom arribem a descobrir la veritat per escampar-la arreu


FONT: http://www.inh.cat/  
________________________________________________________________________
Indicis de l'adulteració històrica d'un altre cosmògraf català

Les peces van encaixant. Segons recents troballes arqueològiques, les Drassanes Reials de Barcelona són del segle XVI i no anteriors, com es pensava, fet que contradiu la teoria oficial de la decadència catalana durant aquesta època.

Un article d'En Vicenç Pagès i Jordà, que extraiem del seu bloc, aborda i defensa amb clarividència i gosadia les recerques d'en Jordi Bilbeny

En un llibretó d'En Ferran Soldevila, editat al 1923 ja hi trobem la presència d'un Colom català, defensat per diversos historiadors "amb abundor d'arguments". En Joaquim Pont, que conserva el llibre de la seva àvia, ens ho ressenya.

L'autora explica que el seu nou treball, en el qual conflueixen crítica literària i anàlisi de textos, té l'origen en el seu llibre anterior, El ADN de los escritos de Cristóbal Colón, on conclou que el navegant va ser un jueu o jueu convers que tingué com a llengua materna el català.

Qui eren els ambaixadors de Ferran el Catòlic a Roma? Pot ser que en el moment de màxima puixança de la Nació, amb Alexandre VI exercint com a Papa, no hi hagués cap ambaixador català al Vaticà? En Pep Mayolas ens descobreix el nom del diplomàtic que la censura va tapar

És un paisatge real el paisatge de la Gioconda? Com que no es pot identificar amb cap paisatge italià concret, la totalitat dels entesos creuen que és imaginari. Però, per què hauria d'inventar un paisatge el pintor que més va fer perquè la pintura semblés real? Seguint les propostes d'en José Luis Espejo, que situa el fons de la Gioconda a Montserrat, ara l'Albert Fortuny, sense abandonar Montserrat, ens proposa un nou punt de vista per emmarcar-lo.

Fa uns mesos en Cesc Garrido ens feia saber que el terme anglès marines podia ser el mateix mot català mariners, perquè tant els mariners com els marines eren un cos naval que es transformava en infanteria en tocar terra. Ara En Garrido ens aporta una prova gràfica que reforça molt més aquella seva conjectura.

Share/Bookmark