traducció - translate - traducción
30.7.11
FI DE LA LLENGUA CATALANA
ALBERT SÁNCHEZ PIÑOL
No crec que hi hagi cap literatura que dediqui tants esforços a parlar de la seva pròpia extinció com la catalana. Articles, assajos, contes, novel·les sobre la mort del català. Està irremissiblement condemnat, el català?.
Qualsevol observador imparcial podria constatar les agressions constants que rep la llengua. I el més risible és que els enemics del català argumentin que són agressions imaginàries. N'hi ha prou exposant el cas de la Catalunya del Nord: a principis del segle XX només el 10% de la població no parlava el català; a principis del segle XXI no crec que el parli ni el 10% d'aquesta mateixa població. Un procés destructiu, per cert, que no va ser planificat, dirigit i consumat per cap dictadura, sinó per una democràcia..
Qualsevol ment mínimament racional, mínimament objectiva, pot veure el nucli de la qüestió: que Catalunya s'ubica entre dos colossos intolerants, França i Espanya, que han dedicat i dedicaran tots els esforços possibles a destruir qualsevol tret cultural aliè. I com ja sabem pel cas de la Catalunya del Nord, el règim que imperi a Madrid o París no altera l'objectiu final, només les formes i els mitjans. La democràcia no salvarà el català; ben al contrari: legitimarà el seu assassinat. O més ben dit: el català només el salvarà la democràcia catalana.
Però si això és així, si la disparitat de forces és tan aberrant i el català no implica cap lucre directament constatable, ens podríem fer una pregunta alternativa: per què s'estimen tant el català, els catalans? En realitat, es podria considerar que un idioma sense abast internacional és una nosa. Insisteixo: per què, doncs, aquesta tossuderia, per quina raó s'aboquen tants esforços a una causa sense futur aparent?
Dels mbuti (pigmeus) centreafricans hi ha una dada etnogràfica que ens pot deixar bocabadats: els mbuti no tenen idioma propi. Els especialistes encara discuteixen si els pigmeus van perdre el ARTICLE seu idioma en temps remots o si mai no han tingut una llengua pròpia. La qüestió és que allà on siguin els pigmeus parlen la llengua dels seus veïns ètnics. La pregunta immediata és: com pot ser que un poble sencer abdiqui d'un element cultural tan íntim, tan estructurador, tan vehicular com és idioma propi? La resposta, naturalment, és que aquesta pregunta ens la fem per un motiu i només un: que nosaltres som catalans.
Els pigmeus no atorguen cap importància al idioma perquè no el necessiten per a res. No m'estic referint a les necessitats comunicatives, sinó d'identitat. Els pigmeus són nòmades, caçadors-recol·lectors de religió animista, políticament acèfals i d'un individualisme exacerbat. Els seus veïns bantus, en canvi, són agrícoles, sedentaris, cristians i amb una societat gerontocràtica. És impossible confondre un bantu amb un pigmeu...
Ara fixem-nos en el cas català. Un funcionari de Madrid i un de Barcelona, un pagès del Segrià i un de la Manxa, un arquitecte de Mataró i un d'Almeria: tenen els mateixos problemes. Les mateixes hipoteques, els mateixos horaris laborals i, si fa o no fa, els mateixos ingressos; estiuejaran a les mateixes destinacions i en cas de divorci pagaran pensions semblants. La modernitat és una fàbrica uniformitzadora.
La tendència més humana no és la d'assemblar-se, sinó la de diferenciar-se. Constantment busquem elements que permetin als col·lectius, com als individus, tenir una personalitat pròpia. I avui en dia l'única cosa que diferencia un català d'un castellà, un barceloní d'un madrileny, és l'idioma. Per això els catalans esmercen tants esforços a conservar el català, perquè sense un idioma propi l'homogeneïtzació seria total.
Però tornem al principi: s'està morint, el català? La supremacia mediàtica i audiovisual de l'espanyol és irresistible. Però justament perquè hi ha aquesta voluntat de supervivència, el futurible més probable no serà el de la reserva índia, amb els últims catalanoparlants rere quatre tanques; no moriran els últims individus que parlin català, sinó que el català morirà lentament a dins de cada individu. Avui en dia ja es pot constatar que un dels idiomes més parlats a Catalunya és el castellà traduït. És a dir, un registre lingüístic pobríssim, que no inclou cap construcció sintàctica o gramatical pròpia, i que bàsicament consisteix a dir "camió" en lloc de " camión ", i llestos..
Qualsevol pot entendre que aquests procés d'agonia lenta, però inexorable, només té una solució: més poder polític autòcton. Però això no és possible perquè els catalans no estan disposats a fer sacrificis per obtenir-lo. Avui en dia ja no es tracta de saber qui salvarà Catalunya d'Espanya, sinó qui salvarà Catalunya dels catalans.
[Això sí, sempre ens quedarà una esperança: l'espanyolisme més ranci, tronat i mesquí. Quan tanco aquest article m'assabento que volen dur Muriel Casals als tribunals. L'estat de reivindicació cívica necessita constants revulsius. I no em ve el cap res més indignant que jutjar una de les persones més íntegres, sacrificades i admirables d'aquest país.]
ALBERT SÁNCHEZ PIÑOL
Diari Ara 16/07/2011
Raons per parlar català
● No ho oblidem: si un dia el català desaparegués, no seria perquè no l’aprenguessin els no catalanoparlants, sinó perquè els catalans l’haurien abandonat. Que cadascú obri en consciència.
Antoni M. Badia i Margarit, lingüista
● El dia que en aquest país només restés un bonhome parlant català, aquesta llenca de terra no fora Catalunya. A can Pistraus, en Joanot Martorell, Mossèn Cinto i qui més no dic. Redimonis, encara no ens adonem de com la parla ens fa com som.
Josep M. Ballarín, capellà i escriptor
● Ens trobam, ara, en un moment d’una importància històrica sense precedents. No vull dir que no hàgim de saltar parets i que no trobem molts entrebancs. Però aquesta vegada l’empenta sembla irreversible i l’increment del català també, i en tots els àmbits. Malgrat això, com ha estat sempre, el poble hi dirà la darrera paraula. Ell és qui l’usa i l’ha mantingut viva al llarg de tants segles.
Biel Barceló, professor de català i poeta
La nostra no és una llengua petita, ni per la seva tradició com a llengua de cultura ni tampoc pel nombre de parlants, que és superior a la mitjana de les llengües de la Unió Europea. Al capdavall només les grans llengües tenen la riquesa de modalitats i la varietat de registres que té la nostra. I aquesta és la feina que fem a les universitats del món: ensenyar la llengua d’una gran cultura.
Josep Bargalló, Filòleg i polític.
FI DE LA LLENGUA CATALANA
29.7.11
ACÍ PARLEM VALENCIÀ
ACÍ PARLEM VALENCIÀ
27.7.11
ES CONFIRMA: CHICHO LORENZO PATEIX IDIÒCIA!
idiòcia [
Hi ha ignorants supins que creuen que els idiomes i les llengües sorgeixen per inspiració. Aquesta classe de superbs poden arribar a escriure documents com el present, en el qual mostren el seu analfabetisme transversal i una ignorància crònica. Persones així se les hauria d'escolaritzar de per vida ja que han demostrat que no son capaços d'assimilar la realitat que els rodeja, encara que se'ls hi expliqui amb paciència. El subjecte en qüestió, no te quatre o cinc anys, no; que intel·lectualment en té almenys dotze, i en aquesta
edat, la canalla espavilada ja no fa faltes d'ortografia.
ES CONFIRMA: CHICHO LORENZO PATEIX IDIÒCIA!
26.7.11
QUI VA ESBORRAR CATALUNYA DEL PANORAMA HISTÒRIC DELS SEGLES XV i XVI, PER QUÈ I QUAN
[ii] Fray Prudencio de Sandoval, Historia de la vida y hechos del Emperador Carlos V, Máximo, fortísimo, Rey Católico de Espanya y de las Indias, Islas y Tierra firme del mar Océano. 1604.
[iii] Jordi Buyreu Joan, Institucions i conflictes de la Catalunya moderna.
Rafael Dalmau Editor. Barcelona novembre 2005, pàg. 43.
[iv] Idem, pàg. 45.
[v] Idem, pàg. 51
[vi] Idem, Pàg. 53.
[vii]Antoni Rovira i Virgili, Història de Catalunya. Editorial la Gran Enciclopedia Vasca, Bilbao, 1978. Volum VII, pàg. 609.
[viii] Jordi Buyreu Joan, pàg. 51
[ix] Idem, pàg 66.
QUI VA ESBORRAR CATALUNYA DEL PANORAMA HISTÒRIC DELS SEGLES XV i XVI, PER QUÈ I QUAN
23.7.11
Himne d'Europa - National Anthem of the European Union
Himne d'Europa - National Anthem of the European Union from Manel on Vimeo.
Himne d'Europa - National Anthem of the European Union
22.7.11
PERE II I LA CAVERNA ESPANYOLISTA
FONT: http://www.histocat.cat/index.html?msgOrigen=6&CODART=ART00722
Novembre passat, la Generalitat informava de la investigació que s’estava duent a terme a partir de les restes del rei Pere II, enterrat a Santes Creus. La notícia va tenir un fort impacte popular a casa nostra, gràcies al ressò, malauradament poc habitual, que els mitjans de comunicació catalans, amb la Televisió de Catalunya al capdavant, van donar a un tema relacionat amb la història del país.
A Espanya la notícia es va convertir en un terratrèmol que va sacsejar la caverna mediàtica i política espanyolista, indignada pel barroer intent –un més- del nacionalisme català de falsificar la història. Amb quins arguments aquesta vegada. Doncs, inventant un rei i un estat que no havien existit mai: Pere II i la confederació catalanoargonesa. L’alarma es va estendre de seguida entre historiadors, periodistes i polítics que es van afanyar a protegir la població indefensa d’una malaltia tan pertinaç com mortal. Es van aplicar totes les mesures del pla d’emergència contra el nacionalisme català desfermat i sense control (tot i que, per sort, no es va haver d’activar el d’evacuació). Es va crear un grup preventiu a Facebook per conscienciar els incauts de les mesures profilàctiques més adients en casos greus com aquests. L’angoixa va arribar, fins i tot, a les Corts espanyoles i va obligar el president de Radio Televisión Española, les emisores de la qual, irresponsablement, havien ajudat a propagar el virus.
Com que no voldríem que penséssiu que frivolitzem amb aquesta mena de qüestions i que arribéssiu a dubtar que, veritablement, es van viure moments de risc elevat, us oferim una selecció dels titulars amb què alguns mitjans de comunicació seriosos van informar de la situació.
- Aragondigital.es (1.12.09): “Las Cortes de Aragón denuncian el uso del término “corona catalanoaragonesa”
Las Cortes de Aragón han denunciado el uso del término "corona catalanoaragonesa", que se viene repitiendo desde Cataluña para referirse a la Corona de Aragón. La secretaria primera de la Mesa de las Cortes, María Herrero, ha criticado, en nombre de la Institución que se tergiverse la historia de esa forma”. - 20 minutos.es.Zaragoza (1.12.09): “Duras críticas a la Generalitat por tergiversar la historia con la tumba del rey Pedro III”. Tanto las Cortes como reputados historiadores recalcan que la corona catalanoaragonesa no ha existido nunca. La Generalitat aprovechó el hallazgo de la tumba de Pedro III el Grande para dar una visión manipulada de la historia, según el PAR.
Abc.es (3.12.09): "Más de 11.000 personas se sublevan en internet contra el «reino de Cataluña»
La investigación genética de los nacionalistas con su «rey Pere II» genera una masiva movilización en la red social Facebook y la reacción de historiadores". - 20minutos.es Zaragoza (22.12.09): "Broto recuerda que el término 'Corona catalanoaragonesa' "no existe" y se alegra de la aclaración. La consejera de Educación, Cultura y Deporte del Gobierno de Aragón, María Victoria Broto, subrayó hoy que el término 'Corona catalanoaragonesa' "no existe, ni ha existido nunca, ni existirá" y mostró su satisfacción por que el nuevo presidente de Radio Televisión Española (RTVE), Alberto Oliart, reconociera este "error" en el Congreso."
Evidentment, en cap de les notícies s’oferia la possibilitat que els lectors tinguessin una visió alternativa de la notícia. El virus era massa perillós i s’ha de tallar d’arrel. No fos cas que persones indefenses i no gaire ben formades, arribessin a dubtar de la bona fe d’aquells que es preocupen pel seu benestar i inconscientment posessin en perill les seves famílies, hisendes i, el que és més valuós, les seves conviccions més pregones, en cas que llegissin arguments com aquests:
1.- Pere II va existir, va morir i va ser enterrat a Santes Creus. És el mateix personatge que els historiadors aragonesos i espanyols prefereixen anomenar Pere III. L’ús de la numeració pròpia per distingir els diversos reis catalans amb el mateix nom no es cap invent del nacionalisme català malintencionat, ni d’ara ni del segle XIX. Respon a la pròpia tradició històrica catalana, fet fàcilment constatable, fin i tot, fent una recerca superficial per internet. Vegeu diversos exemples:
Exemplar de les Ordinacinons fetes per lo Senyor en Pere terç rey dArago sobre lo regiment de tots los officials de la sua cort. Aquest Pere III és el Cerimoniós, és a dir el IV dels aragonesos. I posem la versió en llengua aragonesa, no fos cas que posant la catalana algú ens titllés de manipuladors. Aquest document el trobareu fàcilment a Internet, fins i tot té una entrada a Viquipèdia en què els redactors, amb una innocència que hauria fet les delícies d’Herodes el Gran, fan aquest comentari, que remarquem en negreta:
Les Ordinacinons fetes per lo Senyor en Pere terç rey dArago sobre lo regiment de tots los officials de la sua cort són el conjunt de regles i disposicions estatuïdes vers el 1344 pel rei Pere IV d'Aragó el Cerimoniós (que signava Pere terç) sobre funcionament de la Casa reial d'Aragó.
Exemplar de les Constitucions Catalanes del 1702 (la publicació és de 1704) presidides pel no gens catalanista rei Felip IV. No no ens confonem es tracta del famós Felip V dels castellans, però IV per als catalans que de reis amb aquest nom només n’hem tingut quatre. El pobre Felip I, marit de Joana la Boja, només va ser rei de Castella, perquè a Catalunya, València, Mallorca, Aragó i regnes dellà mar, hi regnava el seu sogre i (botxí?) Ferran II el Catòlic.
2.- La confederació catalanoaragonesa va existir perquè l’estat que va nèixer el 1137 va ser un estat compost en què convivien, amb bons i mals moments, diversos regnes. El nom de Corona d’Aragó és el que ha fet més fortuna, segurament perquè ajuda als que neguen als catalans la seva història. Però aquest estat va tenir altres denominacions com,vés per on Corona d'Aragó i de Catalunya. Més exactament, Corona Aragonum et Catalonie, com recull el privilegi d’annexió de Mallorca del 16 d’octubre del 1286.
Ah i que Catalunya era un regne (perquè hi regnava un sobirà que duia el títol de comte de Barcelona) també ho diu Felip I de Catalunya (i d’Aragó) i II de Castella. I no en cap conversa de taverna, sinó en un document jurídic, refrendat pels seus successors i recopilat durant el regnat de Felip III de Catalunya –i Aragó-(IV de Castella). I no qualsevol document jurídic. Ni més ni menys que a les lleis d’Índies.
En aquest cas, és la història la que s’afegeix a la llengua, l’art, el finançament, l’esport o l’aigua dels rius per atiar l’odi contra els catalans. No es poden arriscar a què els ciutadans aragonesos i de la resta de l’estat espanyol descobreixin que tenim una història i uns reis propis, com els tenen ells. Se’ls podria desmuntar el xiringuito.
Armand Sanmamed
PERE II I LA CAVERNA ESPANYOLISTA
19.7.11
EL MODEL SRS
EL MODEL SRS
18.7.11
ENS MATEN I NI ENS N'ADONEM...
ENS MATEN I NI ENS N'ADONEM...
17.7.11
LA UNIÓ DE CATALUNYA I ARAGÓ
LA UNIÓ DE CATALUNYA I ARAGÓ
16.7.11
LLADRES I CANONS
L'Ivan Tubau, una persona que durant un temps em va ser molt propera i que amb els anys vaig descobrir que estava entre els inspiradors de Ciudadanos (el que s'ha de veure!), el dia que van assassinar John Lennon, va escriure un article antològic al Periódico en què acabava amb una frase que aquell 9 de desembre de 1980 ens va commocionar, a mi i a la Rosa:
"Cómo decia Lennin, la historia avanza dos pasos y retrocede uno. Lo que sucede en nuestro caso, es que este paso nos está resultando excesivamente largo, excesivamente doloroso y encima nos matan los mitos".
Doncs això, podem comptar que l'alegria inicial pel judici a Camps (la punta [o puta?] de l'iceberg), molt probablement més aviat que no voldríem ens crearà un nou desencís, com segurament també ens passarà amb Murdock, amb Aznar, Milosevic, Karatzic o Mladic, o qualsevol dels que els darrers anys han participat de l'enorme pas enrere.
Tornarem a pensar que no és just i que sempre guanyen els mateixos. Que nosaltres, perdedors i perdedores, només se'ns permet la capacitat d'encaixar derrota rera derrota.
Però Groucho ja ho deia: "de derrota en derrota fins a la victòria final"(O bé era a l'inrevés?).
Avui, amb Camps i Murdock en el punt de mira, Karatdic i Mladic al Tribunal de la Haya i des del peu del canó dels perdedors, per a mi, la cosa és clara:
Fins a la victòria, sempre. I si no és la victòria, que sigui el proper pas endavant.
LLADRES I CANONS
15.7.11
2a CRIDA A LA FESTA "ESTELLÉS 2011" (4 de setembre)
2a CRIDA A LA FESTA "ESTELLÉS 2011" (4 de setembre)
13.7.11
QUE S'ATURI EL GENOCIDI !!!
N'estic fart dels partits polítics que suavitzen la resposta quan no en fan moneda de canvi o directament fan de col·laboracionistes.
N'estic fart que entitats creades expressament per preservar i defensar la llengua durant la dictadura franquista, mirin cap a una altra banda, ara precisament que necessitem el seu lideratge en tots els territoris.
Jo no vull col·laborar a la política de terra cremada sobre la meva cultura, la meva llengua i la història de la meva gent i per això no callo.
QUE S'ATURI EL GENOCIDI !!!
12.7.11
ALGUNES REACCIONS DE LA PREMSA SOBRE EL 9JL
http://bloc.araomai.cat/2011/07/breu-recull-de-premsa-del-clam.html
http://bloc.araomai.cat/2011/07/comunicat-de-la-plataforma-9j-sobre-sl.html
PREMSA:
http://www.directe.cat/noticia/164134/9j-la-llavor-de-la-independencia-esta-sembrada
http://societat.e-noticies.cat/el-10-j-es-converteix-en-un-toc-a-la-classe-politica-55141.html
http://www.naciodigital.cat/noticia/33354/manifestacio/simbolica
http://www.radiocatalunya.ca/noticia/contra-els-covards-que-es-moren-moltes-vegades-abans-de-morir-se-catalunya-avanca-cap-a-la
http://www.vilaweb.cat/noticia/3908329/20110710/milers-manifestants-demanen-independencia-centre-barcelona.html
http://www.avui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/433232-a-foc-lent.html
http://www.ara.cat/politica/Quin-efecte-tindra-manifestacio-del_4_514188577.html#results
http://www.ara.cat/politica/Arrenca-manifestacio-Pel-nostre-independencia_0_514149069.html
http://videos.lavanguardia.com/20110709/54184263642/una-manifestacion-revive-el-espiritu-del-10-j.html
http://www.racocatala.cat/noticia/26748/desenes-milers-catalans-manifesten-independencia-barcelona
http://www.cronica.cat/noticia/El_furor_independentista_se_desvanece_un_ano_despues
http://www.cronica.cat/noticia/35.000_persones_demanen_independencia_un_any_despres_del_10-J
http://www.eldebat.cat/cat/notices/2011/07/milers_de_manifestants_rememoren_l_esperit_del_10-j_88137.php
http://www.xarxaindepe.org/2011/07/opinions-sobre-el-9juliol-si-ho-haviem.html
http://www.rtve.es/noticias/20110709/miles-personas-reclaman-independencia-calles-barcelona/446737.shtml
http://www.deia.com/2011/07/10/politica/estado/el-dia-que-catalunya-se-puso-en-pie
EL PUNT DE VISTA DE L'OCUPANT
http://www.elmundo.es/elmundo/2011/07/09/barcelona/1310200693.html
http://www.larazon.es/noticia/3762-el-furor-independentista-del-10-j-se-desvanece-un-ano-despues
http://www.libertaddigital.com/nacional/2011-07-09/miles-de-personas-se-manifiestan-en-barcelona-por-la-independencia-1276429150/
COMUNICAT DE LA PLATAFORMA 9J
Considerem un èxit la manifestació d'avui. Anem més enllà de les xifres i sabem el que hem viscut:
La primera manifestació clarament independentista organitzada des de la societat civil.
No hem tingut suport de cap tipus de les institucions, no hem tingut subvencions de cap tipus (farem públics els pressupostos), i l'ajuntament de Barcelona ens ha posat totes les traves possibles a l'hora de concedir els permisos, i a hores d'ara encara estem esperant resposta.
I, malgrat tot això, hem aconseguit reunir a Barcelona desenes de milers de persones que tenien clar el que volien, i no era decidir. La gent que hem sortit avui ja hem decidit: volem la independència i a més la volem sense esperes, perquè som molt conscients que seguiran els atacs de l'estat espanyol, i dels que ja es conformen amb l'autonomia dins dels nostre país
Volem fer especial esment de la situació que han hagut de viure els Drs. Broggi, Barrera i Domènec, persones que en qualsevol país serien tractats de forma rellevant com a referents de la societat, i que han hagut de ser enfilats a un camió amb un muntacàrregues, perquè l'ajuntament, que algun dia ha de ser la capital del nostre país, no ens ha permès instal.lar una tarima. Cal recordar que ells han lluitat per Catalunya fins a límits que, per sort, nosaltres no haurem de patir, i que molts dels que parlem d'independència no seríem capaços d'aguantar.
Aquests lluitadors, avui, quan tenen més de 90 anys han baixat fins al Passeig Lluís Companys, per fer una crida a la mobilització continua i la unitat. Avui ens han ensenyat que no hi ha límit per l'esperança i avui, ho han hagut de fer des d'un camió.
Agraïm a les persones, les entitats i als partits la capacitat d'unitat demostrada en aquest acte.
Aquesta manifestació no interessava a cap dels que tenen poder i feia por a uns quants independentistes, que no ens han donat suport i a més, ho han fet explícitament.
Perquè ningú no sap encara com aconseguirem la llibertat, creiem que cal que tots donem suport a totes aquelles iniciatives, que sorgeixin des de la societat civil, i que es facin per la independència.
I aquí si que estem segurs de saber quin és el camí, estem segurs que cal una lluita unitària.
I així ho seguirem fent des de la societat civil catalana no subvencionada, que ha treballat a la Plataforma 9J.
Per últim, destacar que no hi han hagut cap tipus d'incident, que tots hem mostrat un comportament a l'alçada del nostre poble i que ens sentim molt orgullosos de pertànyer a aquest país.
Gràcies a tots
Plataforma 9J
ALGUNES REACCIONS DE LA PREMSA SOBRE EL 9JL
10.7.11
VARIACIÓ SOBRE UN TEMA DE BERTOLD BRECHT
Neva dins el vidre |
VARIACIÓ SOBRE UN TEMA DE BERTOLD BRECHT
Consciència històrica i supervivència nacional
Consciència històrica i supervivència nacional