traducció - translate - traducción

4.1.12

L'ATAC FEIXISTA ARRIBA A LA DIADA NACIONAL DE MALLORCA


L'Ateneu Popular de Palma pateix un atac feixista en plena Diada
El col·lectiu denuncia la impunitat de què gaudeixen els grups d'ultradreta a Mallorca enfront de l'excessiu control contra organitzacions reivindicatives
03/01/2012 Drets i Llibertats
L'Ateneu Popular de Palma va ser atacat en plena celebració de la Diada de Mallorca. El passat 30 de desembre uns individus van intentar rebentar l'entrada del local del col·lectiu. Si bé les agressions que havia patit en ocasions anteriors havien estat pintades i accions menors, aquest cop han anat més enllà i han intentat trencar els vidres de la porta d'entrada i del finestral que dóna al carrer, segons han explicat des de l'Ateneu.

Arran de l'agressió, l'Ateneu ha denunciat la impunitat que regna a Mallorca envers els grupuscles ultradretans: "Mentre els moviments populars i l’Esquerra Independentista de Mallorca pateixen la persecució i pressió policial amb més força que mai, la policia mai no ha fet res per aturar les agressions feixistes".

En aquest sentit, recorda que hi ha hagut pintades al Casal Popular Voltor Negre, agressions a persones relacionades amb les moviments socials, a les acampades del 15-M, o fins i tot una bomba fa uns anys a la seu de la CGT i que mai no s'ha fet res per perseguir els agressors. "Això mostra la permissivitat que el sistema atorga al feixisme i les seves agressions", alerta, i avisa que mentre el nou delegat de Govern espanyol, José María Rodríguez, i la policia no actuïn "seran còmplices del feixisme i la violència".

"És vergonyós que la manifestació independentista de la Diada pateixi una pressió policial extrema i que en canvi els feixistes puguin atacar amb total impunitat als moviments populars de Palma i els seus espais", manifesta en referència a la deproporcionada presència policial que impera en protestes de caire reivindicatiu.

Pel col·lectiu, agressions feixistes com les que han patit "no fan més que reafirmar-nos en la necessitat de construir espais de contrapoder popular que s’oposin al sistema polític que governa la nostra ciutat i que tolera les agressions espanyolistes".


Diada Nacional de Mallorca
Enguany, ja fa 782 anys de l’entrada a Palma, per part de les tropes del Rei En Jaume i més de set segles que es celebra la Festa de l’Estendard, la festa cívica més antiga d’Europa, que recorda els orígens com a poble, amb la conquesta catalana de 1229, i serveix per retre homenatge a la senyera de les quatre barres.
30/12/2011 Política
I ja fa 25 anys que els mallorquins i mallorquines es manifestam amb motiu del 31 de Desembre, data que els recorda els orígens catalans de Mallorca.

Avui ho tornaran a fer convocats per la Plataforma 31D sota el lema "Som una nació: Autodeterminació!". El manifest "Pels nostres drets socials i nacionals, a Mallorca en català", que ha estat elaborat pel Col•lectiu Albaïna, de Sóller, es llegirà al final de la manifestació. El conjunt d'organitzacions de l'Esquerra Independentista de Mallorca (EIM), que forma part de la plataforma, farà bloc propi sota el lema “Construïm la Unitat Popular. Independència i Socialisme”.

La manifestació començarà a les 18h, al passeig del Born de Palma, i farà el recorregut habitual fins arribar a la plaça dels Patins, on es llegirà el manifest. Per acabar, es podrà gaudir d’un concert on hi actuaran els Germans Martorell, Barrumbada i PD Ovàries. Els portaveus de la Plataforma han reafirmat el desig que la manifestació i la resta d’activitats transcorrin amb normalitat i sense cap tipus d’incident.

25 anys són molts d’anys i abracen una època de canvis en la història de Mallorca, dels Països Catalans i del món en general, però cada any, per aquestes dates, milers de ciutadans i ciutadanes continuen sortint al carrer per reafirmar el què som i per reivindicar el dret dels Països Catalans a la llengua, a la cultura, al territori i a l’autodeterminació. En cada edició ha estat més la gent que surt per exigir respecte, per rebutjar les agressions de l’Estat i dels seus directes servidors, per expressar un malestar davant la situació de submissió nacional del nostre país i, precisament, el caràcter unitari és una de les característiques peculiars de la mobilització mallorquina.

Al llarg d’aquestes dues dècades i mitja, la mobilització ha aplegat forces molt diverses: des de les que defensaven un nacionalisme autodeterminista fins a les que reivindicaven la independència plena dels Països Catalans. Per damunt de les organitzacions convocants, la manifestació ha unit tots els mallorquins que lluiten per la llibertat del nostre poble. I que sigui per molts d’anys, mentre l’opressió nacional es mantengui. Des de principi dels anys vuitanta, el nacionalisme mallorquí ha assumit la Diada com una jornada reivindicativa dels nostres drets col•lectius. Des d’aleshores s’ha recuperat el vertader esperit del 31 de Desembre, que no és altre que recordar els orígens de la societat mallorquina i projectar-los cap al futur.

Cal remarmar que enguany, ja fa 782 anys de l’entrada a Palma, per part de les tropes del Rei En Jaume i més de set segles que es celebra la Festa de l’Estendard, la festa cívica més antiga d’Europa, que recorda els nostres orígens com a poble, amb la conquesta catalana de 1229, i serveix per retre homenatge a la senyera de les quatre barres. La festa s’ha fet ininterrompudament des del segle XIII i, tot i que ha passat per diverses vicissituds depenent de l’època històrica, s’ha mantingut sempre com el recordatori de les nostres arrels col•lectives. La Festa de l’Estendard ha passat de ser un acte folklòric vinculat a velles tradicions religioses a ser una commemoració reivindicativa dels nostres drets com a poble.

La Plataforma 31D, formada per les entitats socials i polítiques independentistes i nacionalistes de Mallorca (Associació Diada de Mallorca, EndavantEntesa per MallorcaEsquerraGrup Blanquerna, IniciativaVerds, JEN-PSMJERC, Lobby per la IndependènciaMauletsPSMSEPCSolidaritat per la Independència, STEI-intersindical).

EIM
L'Esquerra Independentista de Mallorca (EIM), engloba Endavant-OSAN, Maulets, SEPC i el col·lectiu jove de sa Pobla Pinyol Vermell. Aquests organitazcions donen el nostre suport als quatre encausats pels incidents ocorreguts durant la manifestació del 30 de desembre de 2010. Podeu llegir-lo aquí.

Actes

Durant aquesta setmana s'han una gran diversitat d'actes arreu de l'illa

Èxit de participació a la "1a Marxa de Torxes pel dret a decidir" a Sóller

Milers de persones es manifesten a Palma per reivindicar els drets nacionals i socials en commemoració de la Diada
Unes quatre mil persones segons els organitzadors, mentre que la majoria de mitjans situen la xifra entre mil cinc-centes i dues mil, s'han manifestat aquesta tarda pels carrers de Palma per reivindicar les llibertats nacionals en la commemoració de la Diada de Mallorca. La marxa ha esta seguida a través delFacebook i Twitter.
30/12/2011 Política



En transcurs de la manifestació s'ha llegit el manifest titulat ‘Pels Nostres drets socials i Nacionals, a Mallorca en català’. Els convocants han recordat que ja fa 25 anys que es manifesten amb motiu del 31 de desembre, “data que ens recorda els orígens catalans de Mallorca”. A més a més, el manifest fa una repasada de la situació actual de les Illes, "amb l'excusa de les retallades ens escapcen com a persones i com a nació, volent-nos fer creure que la sortida del pou econòmic passa per l'eliminació dels nostres drets socials i nacionals".

Al final de la marxa, s'ha fet un concert a càrrec dels grups Barrumbada i Germans Martorell i de les punxa-discs Ovàries, a la plaça dels Patins.

Share/Bookmark