Aquest cap de setmana ha tengut lloc a Manacor la dotzena edició l'Acampallengua, organitzat un any més pels voluntaris de Joves de Mallorca per la Llengua.
Redacció: Tribuna Mallorca � El dissabte a les 12.00 hores va tenir lloc la presentació oficial, amb la qual es va donar el sus a la gran diversitat d'activitats de la trobada d'enguany. La presentació va anar precedida d'un cercavila amb la participació de quatre batukades, i d'una marxa a càrrec dels Xeremiers per la Llengua, que varen recórrer els carrers del poble. A la Plaça de sa Bassa, varen començar els parlaments.
El primer torn de paraula va ser per a Jaume Mateu, president de l'Obra Cultural Balear, que va recordar uns versos de Miquel Àngel Riera, "deixeu-nos ser qui som". Acte seguit, els Xeremiers per la Llengua varen llegir el seu manifest que, durant el decurs d'aquesta setmana, enviaran a tots els Parlamentaris.
La portaveu de Joves de Mallorca per la Llengua, Carme Sànchez, va donar la benvinguda a tots els participants de part de l'entitat organitzadora i va donar les gràcies a tots els voluntaris, gràcies als quals és possible un acte com l'Acampallengua. Finalment, per acabar, el batle de Manacor, Antoni Pastor, també va dirigir unes paraules a tots els manacorins i els va animar a participar de la festa i de la reivindicació que comporta un Acampallengua. L'acte va comptar amb la presència de Francina Armengol, Sílvia Cano i Xisco Dalmau, del PSIB, i d'Antoni Alorda i Sebastià Gaya, del PSM.
L'entitat organitzadora, Joves de Mallorca per la Llengua, ha constatat unes xifres de participació en la línia de les edicions anteriors: més 3.000 persones acampades i més de 15.000 persones que han passat per Manacor durant el cap de setmana per gaudir de la festa i la reivindicació. L'organització de l'Acampallengua es manifesta molt satisfeta per aquestes dades, i remarca que, enguany, la trobada no ha comptat amb el suport ni l'ajut econòmic del Govern ni del Consell. Per altra banda, l'Assemblea de l'Acampallengua va aprovar un manifest adreçat a les institucions i a la societat civil. Aquí el podeu llegir: "L'1 de juliol d'enguany, farà 18 anys de l'aparició de Joves de Mallorca per la Llengua, que va néixer per promoure l'ús del català a l'àmbit juvenil. Passat aquest període, la situació de la nostra llengua continua estant molt lluny de la normalitat. És per això que, com a entitat i com a moviment juvenil, cal que ens mantinguem vigilants.
Els participants d'aquesta Acampallengua constatam els entrebancs a l'ús normal de la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears i els retrocessos experimentats a causa de les polítiques i demagògies del Govern de José Ramón Bauzá. Els atacs que rep actualment la llengua no són més que la continuació d'una campanya de mentides i tergiversacions iniciada durant els darrers anys per la cúpula del partit que cerca discriminar la nostra llengua i ha emprès una persecució ferotge contra la llengua pròpia als àmbits on havia aconseguit normalitzar-se mínimament: mitjans de comunicació, ensenyament i administració pública.
En aquest sentit, cal remarcar que els culpables de les agressions que pretenen negar el dret que tenim les mallorquines i els mallorquins de fer servir la llengua catalana sempre i arreu, no són altres que l'actual cúpula del Partit Popular dirigida per José Ramón Bauzá i el sector minoritari extremista que li dóna suport. Ja fa més de 25 anys que es va aprovar la Llei de Normalització Lingüística. El partit Popular amb la seva política nefasta i ignorant en matèria lingüística, vol buidar de contingut aquesta normativa que defensa els drets dels catalanoparlants, rompent així el consens i la pau lingüística dels darrers 30 anys.
Per tot això, Joves de Mallorca per la Llengua demanam que: El Partit Popular deixi de fer demagògia i partidisme amb la llengua catalana i aturi els atacs constants contra els drets dels catalanoparlants. Cal que José Ramón Bauzá sàpiga quina és la terra que governa: una Mallorca amb una llengua, el català, que tot i ser la pròpia de l'illa, es troba en una situació de desavantatge i que cal protegir i fomentar. Per això demanam que, d'una vegada per totes, deixi de menysprear els catalanoparlants i aturin l'arraconament i la marginació del català. Que tots els partits polítics reconeguin la indiscutible unitat de la llengua catalana.
Demanam, ara més que mai i amb el suport de les mobilitzacions sorgides aquests darrers mesos, que la llengua vehicular a l'ensenyament sigui la llengua catalana. Demanam que els mitjans de comunicació de les Illes Balears ofereixin una programació de qualitat i en la llengua pròpia. Amb la desaparició de Televisió de Mallorca i la castellanització d'IB3, els mallorquins ens hem vist privats de mitjans públics de comunicació en català, objectius i amb rigor informatiu. Demanam que el coneixement de la llengua pròpia de Mallorca sigui un requisit pels funcionaris, tant locals, com l'estatals, que hagin de tractar amb la societat mallorquina. Parlar en català a Mallorca no ha de ser un mèrit, sinó una necessitat per ocupar un càrrec públic, per la qual cosa, Joves de Mallorca per la Llengua demana la retirada immediata de la llei de Funció Pública.
Demanam l'oficialitat de la llengua catalana a Europa. Una llengua forta i una de les més emprades a Internet ha de tenir una presència clara a les institucions de govern europeu perquè la nostra veu sigui escoltada més enllà de les fronteres dels territoris de parla catalana. Finalment, volem llençar al conjunt de la societat mallorquina un crit d'esperança i optimisme. Després dels diferents moviments i mobilitzacions sorgides en favor i defensa de la llengua catalana, podem afirmar que la raó està de la nostra part i que defensam una causa noble i justa. Després del fracàs de l'intent de segregació a les aules segons la llengua, podem constatar que un 93% a l'escola pública i un 96,5% als centres concertats o privats han triat l'ensenyament primari en llengua catalana.
Per tot això, Joves de Mallorca per la Llengua i tots els participants de l'assemblea de l'Acampallengua 2012, demanam la rectificació del Partit Popular en les diverses mesures impulsades en detriment de l'ús públic del català i, de la mateixa manera, encoratjam el poble mallorquí a continuar en la lluita per defensar la llengua que ens identifica com a poble".
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada