traducció - translate - traducción

7.3.16

Per una República dels Països Catalans feminista


Sortim als carrers, rebels, el 8 de març,
Diada internacional de la Dona Treballadora

Les dones i homes independentistes i d’esquerres de Poble Lliure tornem a sortir als carrers, com cada 8 de març, a reivindicar, rebels, el dret a l’alliberament de les dones, de les dones treballadores, de les dones de les classes populars, de les dones de la nostra nació oprimida, de les dones oprimides del món.

I sortim a reivindicar la futura República dels Països Catalans, confederada, lliure, socialista i feminista, perquè no podrem ser una nació lliure en tant les seves dones no ho siguin!

Del dret a decidir al procés constituent, construïm uns Països Catalans no patriarcals

Mentre a Catalunya estem posant els fonaments de la futura República Catalana independent, a la resta dels Països Catalans observem un augment lent però progressiu dels nivells de consciència i organització. En aquest context, el nostre objectiu és en primer terme consolidar el dret a decidir col·lectivament, com a exercici elemental de democràcia. Dret a decidir que s’imbrica de manera natural amb les reivindicacions històriques feministes respecte del dret al propi cos, però no només. L’assumpció del dret a decidir com a element imprescindible de qualsevol democràcia, allà on encara és incipient, ens permetrà avançar cap a la plena sobirania del conjunt dels Països Catalans. Sobirania que entenem com a element essencial per a (des d’on) construir una nació lliure del jou patriarcal.

Perquè això esdevingui possible, en ambdós processos (ara i aquí), el de ruptura independentista a Catalunya i l’avenç de la reivindicació del dret a decidir a la resta dels Països Catalans, cal incorporar de base les reivindicacions i postulats feministes. Repensar i definir quina societat volem partint d’una mirada feminista.

Per un procés constituent feminista

Hem iniciat el camí cap a un procés constituent, que volem popular, que ens serveixi d’instrument per a la ruptura independentista amb l’objectiu de construir la República Catalana independent. Aquest nou marc polític és una oportunitat per a garantir-nos uns màxims d'igualtat. Tanmateix per a què aquesta ruptura esdevingui una oportunitat per a la consecució de les reivindicacions feministes, cal ser-hi molt presents en tots els espais i àmbits de debat constituents.

Les dones hem tingut un paper fonamental i pioner en la consecució de drets i llibertats al llarg del temps. La nostra participació activa en el Procés Constituent ha de garantir situar en el centre del debat les nostres reivindicacions històriques en relació al dret al propi cos i la lliure maternitat, el sosteniment de la vida, el reconeixement del treball de cures, la igualtat en tots àmbits: laboral, polític, socioeconòmic... i la visibilització de la dona i de manera prioritària i irrenunciable cal articular mecanismes que possibilitin l’eradicació de la violència masclista, amb l’objectiu de construir una República que contingui en els seus principis rectors el reconeixement del dret de les dones i s’exerceixi la plena igualtat entre els homes i les dones.

Cada dia és 8 de març

El 8 de març és una reivindicació que commemora la lluita de totes aquelles dones apoderades per a ser més fortes davant del patriarcat, que sempre ens ha volgut dominades i submises. Ara més que mai, aprofitant que el dret a decidir i la ruptura han guanyat terreny a l'immobilisme opressor de l'Estat espanyol i francès, hem de seguir batallant perquè la perspectiva feminista sigui present en tots els àmbits, hem de propiciar que aquest canvi ens faci encara més visibles i construir una República on ningú torni a qüestionar els nostres drets, una República on poder viure dignament.

Aquest 8 de març diem prou a les quotes de poder del sistema, les tres voltes rebels d'arreu dels Països Catalans sortim amb pas ferm reivindicant el nostre espai en la història, per l'autèntica ruptura amb el patriarcat i el capital.

Per uns Països Catalans no patriarcals, per un procés constituent feminista: cada dia és 8 de març.

Share/Bookmark