traducció - translate - traducción

20.4.18

La Guàrdia Civil oculta al jutge Llarena les dades d'Hisenda que demostren que no hi va haver malversació l'1-O

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

El tinent coronel Baena, qui també informa al Jutjat Nº13 de Barcelona i a l'Audiència Nacional, omet en els informes que envia al Suprem els certificats d'Hisenda que figuren en aquests sumaris i que demostren que no es van gastar diners públics en el referèndum. El jutge Llarena s'ha basat en els informes de Baena per dictar l'euroordre de detenció de polítics sobiranistes catalans, sense sol·licitar aquesta informació a la Intervenció General de la Generalitat.

Paràgraf de l'informe signat per la interventora general d'Hisenda de la Generalitat en què es constata que l'1-O no es va cometre malversació.
PATRICIA LÓPEZ / CARLOS ENRIQUE BAYO
La presumpta malversació de fons públics durant l'1-O que intenten acreditar el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, i el grup de la Guàrdia Civil que encapçala el tinent coronel Daniel Baena -que signa tots els informes de la investigació sobre el referèndum de l'1 d'octubre- és l'últim cavall de batalla del Govern de Mariano Rajoy contra els dirigents independentistes de la Generalitat. I tracten de mantenir-lo sigui com sigui, fins i tot fins al punt de minar la credibilitat del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en plena campanya de la Renda 2017.

Però en els informes de la Guàrdia Civil en què es basa Llarena per acusar els polítics catalans de malversació de fons públics s'hi ometen els certificats de la Intervenció General de la Generalitat, als quals ha tingut accés Público en exclusiva, que figuren tant en el sumari que instrueix el Jutjat Nº13 de Barcelona -que investiga la preparació del referèndum de l'1 d'octubre per una denúncia de VOX després que el diputat i jutge Santi Vidal digués que el Govern tenia accés a les dades fiscals dels catalans- com en el del Jutjat Nº3 de l'Audiència Nacional, la titular del qual és la jutgessa Carmen Lamela .

I el més greu és que aquesta omissió no es deu al fet que els investigadors de la Guàrdia Civil desconeguin la documentació que hi ha en tots dos sumaris, ja que l'equip que treballa per als tres jutges és precisament el del tinent coronel Baena, cap de la Policial Judicial de Catalunya que s'amaga sota el pseudònim Tàcito a Twitter , com va revelar Público. Des d'aquesta identitat oculta, Baena fa comentaris contra els mateixos polítics als que investiga i fins prediu el que passarà en el procediment poc abans que passi, com va passar amb l'acusació de sedició.

És més, en l'informe de tot just 10 pàgines que aquest dijous va fer públic el Suprem, la Guàrdia Civil "adjunta un DVD que contiene todas las diligencias y demás documentos que como Anexos, y oficios, han sido entregadas en el Juzgado de lnstrucción Nº 13 de los de Barcelona, que instruye DP no 11812017, relacionadas con el delito de Malversación de Caudales Públicos con ocasión de la preparación y ejecución del referéndum del 1-O ".

"El normal -segons les fonts consultades per Públic o- és que el jutge hagués sol·licitat a la Intervenció General de la Generalitat o al Ministeri d'Hisenda informació sobre els comptes de la Generalitat, però no és comprensible jurídicament que li demani explicacions al ministre de Hisenda per unes declaracions en premsa quan ell sap perfectament qui fa les funcions de perits en un procés i quins documents són proves i quins no ".

El jutge Llarena i la Guàrdia Civil fan un relat històric des de 2012 per argumentar el delicte de rebel·lió, en el qual se sustenten les euroordres de detenció emeses contra l'expresident Carles Puigdemont i els altres polítics catalans exiliats. No obstant això, no té en compte com si que es fa en els altres dos sumaris oberts, el de Barcelona i l'Audiència Nacional, una cosa fonamental:

"L'Acord de la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics de 20 de novembre de 2015, sobre mesures per a garantir a la Comunitat Autònoma de Catalunya la prestació dels serveis públics en defensa de l'interès general, publicada al BOE de 21/11 / 2015 mitjançant l'Ordre ministerial PRE / 2454/2015, [que] estableix en el seu apartat E ( "Certificació mensual") l'obligació de la Intervenció General de la Generalitat de Catalunya d'emetre un certificat relatiu, entre altres aspectes de caràcter econòmic financer, a l'adequació a l'ordenament jurídic vigent dels actes de l'administració de la Generalitat que ha tingut coneixement com a responsable de control intern econòmic financer i com a centre gestor de la comptabilitat ".
Un acord que consta en diversa documentació d'aquests sumaris.

Aquesta ordre del Govern central per la qual s'intervenien els comptes de la Generalitat va ser publicada al Butlletí Oficial d'Estat (BOE) el 21 de novembre de 2015 i signada per la vicepresidència del Govern, la ministra de la Presidència, Soraya Sáenz de Santamaría. Com Montoro, la número dos de Rajoy surt ara escaldada d'aquesta nova polèmica al voltant del Procés, en un moment en què els problemes al PP amb Cristina Cifuentes -presidenta de la Comunitat de Madrid- tampoc deixen en bon lloc a la seva oponent i ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal. Ara, però, la balança entre les dues rivals sembla estar més equilibrada.

Fragment de la disposició del BOE per intervenir els comptes de la Generalitat signada per la vicepresidenta Sáenz de Santamaría.

Des que el 2016 el Jutjat d'Instrucció Nº13 de Barcelona va obrir les diligències que van portar a la intervenció de la Conselleria d'Economia i Hisenda el 20 de setembre, la Intervenció de la Generalitat va estar remetent al jutjat certificats mensuals que acreditaven que els diners es estava destinat al que ordena 2015.

Aquesta intervenció del Govern central es va endurir quan el Tribunal Constitucional va anul·lar, el 5 de juliol de 2017, la disposició addicional 40 de la Llei de Pressupostos catalana, que feia referència al finançament del procés referendari sobre el futur de Catalunya. En compliment d'aquesta sentència, la Intervenció General va bloquejar les partides pressupostàries per al programa 132 - "Organització, gestió i seguiment de processos electorals" - , el que va impedir l'ús dels recursos públics per a aquests fins.

En el breu informe de la Guàrdia Civil no hi ha ni un esment als certificats de la Intervenció General d'Hisenda

Aquests certificats i tota la informació facilitada, d'acord amb l'apartat F ( "Verificació de compliment i desemborsament"), se sotmeten a la verificació del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques que ha desemborsat els fons de finançament de Comunitats Autònomes un cop verificats els continguts d'aquests certificats . A més, aquests són acumulatius amb relació a l'exercici pressupostari; és a dir, cada certificat mensual inclou tota la informació i control dels mesos anteriors del mateix any.

En les diferents causes obertes per aquests fets -a excepció de la del Suprem- consta a més un tercer tipus de certificat per cada pagament que es fa. Per aquest motiu, en les escasses 10 pàgines amb que la Guàrdia Civil intenta argumentar la malversació de cabals públics no hi hagi un sol esment a la feina que els seus companys de la intervenció de la Generalitat, dependent del Ministeri d'Hisenda, porten fent des de 2015 .

A continuació, reproduïm les 102 pàgines del certificat emès el 19 d'octubre de 2017 per la interventora general de la Generalitat de Catalunya, Rosa Vidal Planella, que especifica capítol a capítol les despeses pressupostàries de l'exercici i constata que tots aquests actes "no contravenen el ordenament jurídic vigent " .
Una documentació incontestable d'Hisenda que el jutge Llarena hauria d'haver consultat abans de dictar ordre de detenció internacional per presumpta malversació però que no li va ser facilitada per la Guàrdia Civil.

MÉS INFORMACIÓ

Font: 

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Share/Bookmark