traducció - translate - traducción

23.4.18

Stevens: "Espanya sembla Turquia, està totalment fora de control"

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial


Carlota Camps
Foto: Parlament Europeu 



Helga Stevens (Saint-Truiden, Bèlgica, 1968) és eurodiputada i vicepresidenta del Grup dels Conservadors i Reformistes Europeus. Forma part del Nieuw-Vlaamse Alliantie, el partit independentista flamenc que ha donat suport al president Carles Puigdemont i als consellers durant la seu exili a Bèlgica. L'NVA té molt pes a Flandes, de fet, va guanyar les passades eleccions estatals i forma part del Govern federal amb diversos ministeris, a més de presidir el govern flamenc i governar en diverses ciutats importants com Anvers. Stevens està molt interessada en el cas català i també forma part de la plataforma de Diàleg UE-Catalunya que es va presentar aquest divendres a Barcelona.

Helga Stevens - Parlament Europeu

Quin és l’objectiu de la plataforma de Diàleg? Perquè en forma part?
Volem intentar establir un diàleg a Catalunya i donar suport a Catalunya en el seu desig per la independència. El principal objectiu és el dret dels catalans a l’autodeterminació. El meu partit (l'NV-A flamenc) té una relació molt bona i molt propera amb Catalunya perquè ens hi veiem identificats els nostres propis desitjos d’autodeterminació, sobre la independència de Flandes. Tenim somnis i objectius similars i, per això, som tan propers i entenem bé els sentiments i els desitjos dels catalans. Volem oferir-los el nostre suport. Aquestes son part de les raons per les quals jo formo part de la plataforma.

Creu que aconseguiran aquest diàleg?
Generalment soc optimista, per tant, confio que algun dia veurem un diàleg entre Catalunya i Espanya. Això podria comptar amb la mediació de la UE i d’altres socis internacionals. És realment imperatiu que aquest diàleg comenci perquè el que estem veient ara a Catalunya i a Espanya és un problema polític, no un problema jurídic. És un tema polític i només pot ser resolt a través del diàleg i de converses al voltant d’una taula, escoltant-se i sentint-se uns als altres i buscant solucions. Seria el millor per totes les parts involucrades.
Espanya està aturada al segle XIX, o amb una mentalitat com en el temps de Franco
Però Espanya no vol diàleg. Per què?
És una gran pregunta. No sé el que pensa el govern espanyol, no puc llegir-los la ment. Però el que sí que puc dir és que sembla que estiguin aturats al segle XIX, o amb una mentalitat com en el temps de Franco. Ells emfatitzen la unitat d’Espanya, una cosa que entenc i respecto, però no pots tenir unitat a expenses d’un grup de gent, has de respectar els desitjos de la gent i el seu dret a l’autodeterminació, has de respectar això. Cal respectar Catalunya i el que vol i sent la seva gent. El govern de Catalunya i la seva població han demanat a Madrid durant molt de temps, durant anys, tenir aquest diàleg.

Fa anys que no hi ha aquest diàleg...
Exacte. L’any 2006 hi va haver un acord entre Catalunya i Madrid (l'Estatut), però el Partit Popular el va trencar i ho va portar als tribunals. Aquí és on comença el problema. En aquell moment era molt clar que era una solució política que satisfeia les dues parts, els dos interessos, però després el PP va minar aquest acord, i no sé per què ho van fer. Ara bé, no ho van fer per l’interès de Catalunya o Espanya, sinó pel seu propi benefici polític. És una vergonya.
La violència de l'1-O va ser real, i venia de part de la policia espanyola. S'hauria d'investigar en detall el que van fer i responsabilitzar-los
Què li va semblar la reacció del govern espanyol, a través de la policia, durant l'1-O?
La violència va ser horrible. Jo estava allà. On jo estava no hi va haver violència, no la vaig veure amb els meus ulls, però el meu company Mark Demesmaeker sí que en va veure i, de fet, va ser disparat per una bala de goma i també la nostra persona de premsa que hi havia allà. La violència va ser molt real, va ser violència real no un fake, i venia de part de la policia espanyola. No venia dels catalans.

S'està acusant el Govern de ser el responsable d'aquesta violència... 
Vull ser molt clara en aquest punt, jo i els meus companys vam veure els catalans d'una manera molt pacífica, manifestant-se i votant en el referèndum en un ambient molt calmat, pacífic i alegre. La gent estava contenta per poder votar, expressar els seus sentiments i compartir les seves opinions sobre el futur dels catalans. Va ser un moviment molt pacífic fins que va arribar la policia espanyola. S’hauria investigat en detall el que ha fet la policia espanyola i responsabilitzar-los del que van fer. A més, els catalans no haurien de ser jutjats per expressar-se d’una manera pacífica.
Que el PP governi Catalunya amb el 5% dels vots no és democràtic
Què en pensa dels empresonaments? Són presos polítics?
És clar que són presos polítics! Si no fos per la seva opinió sobre el futur de Catalunya, no serien a la presó. Són a la presó perquè tenen el desig d’una Catalunya independent.

Però en una democràcia hi ha llibertat d'expressió... 
Encara que no agradi la idea de la independència, s'ha de poder expressar. Això és la democràcia. Hi pot haver diferències d'opinions i, en cas de ser així, cal intentar convèncer l'altre a través d'una discussió. El que he vist a Catalunya fins ara és una clara posició de suport a la independència de Catalunya. Això és la democràcia. Encara que no t’agradi, és molt clar, i no és acceptable que el PP governi Catalunya amb només un 5% dels vots. Ells han de decidir el futur? No crec que sigui democràtic, en absolut.  

Helga Stevens Parlament Europeu

Tres consellers catalans són a Bèlgica. Creu que seran extradits?
L’Estat espanyol va llençar una ordre d’extradició però quan va arribar al tribunal la van treure. Ara torna als tribunals i crec que hem de deixar que sigui el sistema judicial qui decideix. No som nosaltres, els polítics, qui hem de comentar això. És el jutge qui ho ha de decidir. Haurem de veure què diu Alemanya.

De fet, Alemanya ja ha dit que no extradirà Puigdemont per violència...
Exacte, no per rebel·lió, però sembla que encara ha de decidir sobre els càrrecs de malversació. Per tant, haurem de veure què decideix el jutge alemany.

Hi ha suport a Bèlgica a Puigdemont o els consellers?
No he vist reaccions negatives. Especialment els flamencs són molt conscients del que està passant i donen suport a Puigdemont i els consellers que estan a l’exili. No tindrien un judici just a Espanya en aquests moments.

A Valònia hi ha hagut una altra reacció?
No ho crec, no.
S'ha de forçar Espanya al diàleg, la repressió no resoldrà el problema
Pensava que la situació podia acabar així? Com creu que evolucionarà?
Aquesta és la pregunta del milió. Desafortunadament el govern espanyol tenia una solució el 2006, però el PP va deixar-la escapar. Actualment l’única manera de sortir de la crisi és demanar a les entitats internacionals que mediïn. A la UE, la Comissió, l’ONU, el qui no és l'important. Però és necessari un mediador que porti Espanya i el govern català a la taula. Puigdemont i els seus consellers sempre han volgut la negociació, però el govern espanyol ja ha dit que això no passarà.

I aleshores?
D'alguna manera se’ls ha de forçar. És l'única manera, la repressió no resoldrà el problema. El seu comportament s’assembla a Turquia. La gent no es pot expressar lliurement, estan essent empresonats... On està la llibertat? On està la democràcia? Està totalment fora de control o de proporció. Si una dona és acusada de terrorisme per protestar al carrer aleshores on queda el dret a la protesta... Només es pot parlar de terrorisme si hi ha violència, amb una bomba o un atac físic, però en aquest cas no hi ha violència.

Per què la UE no diu res? Si passes a Àfrica ho farien?
Absolutament. És una de les nostres grans frustracions amb aquest tema. La UE utilitza dobles estàndards aquí. Som els primers i ho fem molt ràpid això de criticar Turquia, Rússia i altres, però quan passa en un dels nostres estats membre estem molt callats i en silenci. És inacceptable i una vergonya. Juncker, Tajani i Timmermans tenen l’obligació de manifestar-se en contra d’Espanya i preguntar-li què passa, en lloc de mirar cap a una altra banda. No haurien de permetre a Espanya que faci el que està fent.


Per què ho fa?
No entenc per què no condemnen a Espanya si estan contents condemnant Polònia. Suposo que com que Espanya està en la família política adequada (al PPE) no ha estat condemnat. Això no és just. No podem utilitzar dobles estàndars en aquest cas. I si ho anem a fer, aleshores no tenim legitimitat per denunciar res sobre qualsevol altre estat que cometi aquest tipus d’atrocitats. Hem de reaccionar igual a cada país. Estic bastant enfadada amb això perquè és per això que la gent està perdent la seva confiança amb la UE és perquè la UE no està essent consistent.

Font: Stevens: "Espanya sembla Turquia, està totalment fora de control"


Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Share/Bookmark