traducció - translate - traducción

1.5.12

ELS PAÏSOS CATALANS VOLEN ARRIBAR A EUROPA SENSE PEATGES (#NoVullPagar No Vull Pagar)


La multinacional Abertis, controlada per l’entitat bancària La Caixa i ACS (Florentino Pérez), té el monopoli d’unes vies de pagament que han generat ingressos molt superiors als seus costos de construcció. El tòpic diu: els catalans patim un greuge històric, els peatges; hem de pagar per fer qualsevol desplaçament amb cotxe, mentre que als altres llocs de l’Estat espanyol disposen de vies ràpides gratuïtes per tot. És una mostra més de la discriminació centralista sobre Catalunya. Si a Catalunya 67% de les vies de més d’un carril per sentit són de pagament i el 33% gratuïtes, a la resta de l’Estat la proporció és de 80% de peatge per 20% de lliure circulació. Dit amb altres percentatges: a Catalunya hi ha el 49% de les barreres de pagament de l’Estat, però només el 10% de les vies ràpides. A Catalunya, de Barcelona estant, és impossible desplaçar- se per via ràpida a València, ni a Saragossa, ni a Perpinyà, ni a Andorra, sense passar per barreres de pagament.
Com va començar la insubmissió als peatges?
Un vídeo al YouTube va encendre la campanya. Durant uns minuts, el conductor Josep Casadellà va mostrar a finals de març com es negava a pagar un peatge de l'AP-7 com a "acte de desobediència civil" contra el greuge que suposa l'allargament de la concessió catalana enfront del rescat de les autopistes de Madrid, una crítica carregada d'arguments adjunts al vídeo. En poc temps 60.000 persones van visionar els pocs problemes que va tenir per seguir amb el seu trajecte, moltes van mostrar-li suport a les xarxes socials i algunes van imitar la protesta. Aquest acte es va estendre per les xarxes socials i d'aquí han sorgit diverses webs, usuaris al twitter (@novullpagar), grups al facebook...I mica en mica s’ha multiplicat.
Centenars de conductors i conductores ja ho han fet i polítics de diverses formacions hi donen suport actiu. La cosa ha avançat tant ràpidament que el degoteig de vehicles que es neguen a pagar, reconegut per la concessionària Abertis, és de més de 1.500 vehicles al dia . Ràpidament n’ha sorgit una convocatòria pel dia 20 de maig, que es manté, però degut al creixement sobtat d’adhesions se n’ha avançat una per al dia 1r de maig, en què s’ha convocat un #novullpagar col·lectiu a diversos peatges del Principat de Catalunya, País Valencià i Illes Balears, reunint així en una protesta conjunta els Països Catalans. Aquests territoris històrics de la Corona Catalana, ocupats militarment pel  Regne de Castella entre el 25 d’Abril de 1707 (Batalla d’Almansa al Regne de València) i el 1715 (derrota de Mallorca), mantenen una mateixa llengua comuna, el català (anomenat valencià al País Valencià), i comparteixen una mateixa història, des de fa 300 anys sotmesa a Castella primer, i Espanya després. Així aquesta campanya nascuda d’una sola persona també respon a la voluntat política d’una quantitat creixent de ciutadanes i ciutadans d’aquests territoris que exigeixen respecte i dignitat per la llengua i cultura pròpies. No és menys important el creixent sentiment independentista, sobretot davant la discriminació econòmica per part dels governs de l’estat i dels atacs institucionals, judicials i de forma mediàtica que sofreixen les institucions culturals, socials i d’autogovern d’aquests territoris.



Enllaç a Youtube en l’entrada “No vull pagar” amb més de 200 vídeos de conductors i conductores que han enregistrat el seu #NoVullPagar


Convocatòries per l’1 de maig
Principat
- Vilassar, autopista C-32 (en els dos sentits)
- Martorell, autopista AP-7 (sentit Barcelona)
- Mollet, autopista C-33 (en els dos sentits)
- Manresa, autopista C-16 (en els dos sentits)
- Girona Sud (Sortida)
- Figueres Sud (Sortida)
- Túnels del Garraf (en els dos sentits)
- Amposta- Deltebre (Sortida)
- Ulldecona-Vinaròs (Sortida)
- Terrassa-LesFonts (en els dos sentits)
- Reus (Sortida)

País Valencià
- Algemesí (Sortida)
- Sagunt-València (Sortida)
- Castelló (Sortida)

Illes Balears.
- Túnel de Sóller (en els dos sentits)

Vídeos penjats a twitter durant l'acció

Share/Bookmark