traducció - translate - traducción

20.8.12

2014 INDEPENDÈNCIA. UN 2014 DE PEL·LÍCULA

Posem en marxa el web!
21-06-2012
Logo
VISITA EL WEB
El propòsit que ens anima és posar el nostre gra de sorra en el camí cap a la independència de Catalunya, i ho volem fer mitjançant la realització d'una pel·lícula que expliqui com, tenint en compte els fets del passat i el context present, es pot arribar a assolir aquesta fita en el futur.
El film pretén explicar una història de ficció a partir de l'encreuament de les vivències de diversos personatges, amb un format coral. El guió, que es preveu elaborar des d'ara fins a finals de 2012, serà escrit pel periodista Salvador Cot, el guionista i escriptor Manel Bonany i el cineasta Antoni Verdaguer, que serà també el director de la pel·lícula.
La primera meitat de l'any vinent es destinarà a la pre-producció, producció i post-producció de la pel·lícula, amb la intenció de poder-la estrenar l'11 de setembre de 2013.
El projecte també compta amb l'assessorament de l'escriptor i Premi d'Honor de les Lletres Catalanes Jaume Cabré i el sociòleg Salvador Cardús.
Donat que no és gaire probable que l'Estat Espanyol atorgui cap mena de subvenció a un projecte d'aquesta mena, el que es pretén és demanar la col·laboració de totes aquelles persones, entitats o institucions que donin suport a la causa de la independència, per tal de cobrir les despeses de producció a base demicrodonacions a partir de 10 euros.
Les aportacions es poden fer per transferència al compte 2100 0087 62 0201198793 de CaixaBank ("La Caixa"), i l'objectiu és assolir una xifra entre els 800.000 i 1.000.000 euros, que és el pressupost mitjà de mercat per a la producció d'un film d'aquestes característiques.
El que s'intenta és que el projecte esdevingui una iniciativa de la societat civil catalana, deixant de banda partits i ideologies. Per això s'ha constituït l'Associació Independència 2014, una entitat sense ànim de lucre que neix amb el propòsit de promoure i difondre la independència de Catalunya i la cultura catalana en tots els seus vessants, mitjançant la realització d'activitats culturals, socials i lúdiques. Aquesta associació vetllarà per la serietat i transparència de tot el procés, i mantindrà informats els aportadors en tot moment dels progressos del projecte a través d'aquest mateix lloc web.

Un 2014 de pel·lícula

Entrevista de Marc Bataller publicada al diari El Punt Avui el 05-08-2012  Enllaç
"Quan convé, seguem cadenes." Aquest vers d'Els segadors sustenta el nou projecte del cineasta Antoni Verdaguer, autor de La teranyinaHavanera 1820 i Raval, Raval, que pretén fer una pel·lícula sobre la independència de Catalunya. La iniciativa és en la primera fase, però la intenció és madurar-la després de les vacances d'estiu amb la mirada fixada en una data d'estrena: l'11 de setembre de 2013. El film, de "política-ficció", se situarà entre el 2013 i el 2014, i narrarà el procés de Catalunya cap a l'estat propi i com serà el país després que se separi d'Espanya. "L'endemà sortirà el sol i no passarà res. Tots tornarem a la nostra feina i continuarem endavant", assegura Verdaguer, que va començar a gestar aquesta idea a principi d'any.
Però un dels grans reptes és el finançament de la cinta. Com s'obtindran els diners en un moment en què les subvencions gairebé no ragen? Es calcula que el pressupost ideal seria de 700.000 o 800.000 euros. Verdaguer i el seu equip utilitzen una fórmula coneguda com a micromecenatge, és a dir, petites donacions de particulars; i per donar suport a aquesta preproducció s'ha creat l'entitat Associació Independència 2014. El web www.independencia2014.cat és la base del crowdfunding en què els usuaris poden donar des d'un mínim de 10 euros perquè el film pugui veure la llum. Verdaguer és conscient que aquestes donacions no serviran per sufragar totes les despeses, però confia que els ciutadans s'hi involucrin: "És una pel·lícula que pot servir per convèncer aquells que no estan a favor de la independència."
Mentrestant, el cineasta i altres membres de la plataforma ja s'han anat reunint amb diverses associacions i representants del món sobiranista perquè els donin un cop de mà i el feeling sembla positiu. També confien a convèncer productores catalanes, que simpatitzen amb el sobiranisme, per poder tirar endavant la proposta.
A partir del setembre, es començarà a perfilar tot el guió a càrrec del mateix Verdaguer, el periodistaSalvador Cot i l'escriptor Manel Bonany -Jaume Cabré i Salvador Cardús també en seran assessors-i fins al gener o febrer de l'any vinent s'anirà intensificant la campanya de micromecenatge. El pas següent serà rodar entre març i abril i després fer el muntatge i poder estrenar per la Diada del 2013 -encara no s'ha concretat el repartiment-. A més, tots els que hi hagin col·laborat tindran una descàrrega legal de la pel·lícula, que a hores d'ara no té títol. Una de les possibilitats és Quan convé, seguem cadenes.
Verdaguer té al cap l'esquelet del film, tot i que no vol revelar tots els detalls. El que és segur és que serà una cinta coral amb històries que s'entrecreuaran. La primera part estarà centrada en els greuges de què és víctima Catalunya i que han portat el país a donar suport a la secessió, i després hi haurà el referèndum que possibilitarà la independència del país, l'any 2014.
Finalment, es reproduirà el dia després del procés. "L'única cosa que puc dir és que segur que hi haurà un final feliç", comenta amb un somriure d'orella a orella el director, que hi afegeix: "No vull fer un documental o una lliçó d'economia. Ha de ser un producte comercial amb tocs de comèdia."
Per exemple, recrea una escena -que no se sap si finalment utilitzarà- en què seguidors del Barça es mostraran recelosos per veure què passarà amb el club si Catalunya és independent i si hauran de deixar de jugar amb grans equips. Se'ls tranquil·litzarà dient-los que el Barça tindrà l'oportunitat d'obrir-se a Europa i participar en una lliga europea potent.
Però tothom estarà d'acord amb la idea? Hi haurà actors que no hi voldran participar per temor de represàlies de l'Estat? "És possible que passi. No m'estranyaria. Jo mateix m'hi jugo la pell, perquè tinc algun projecte professional relacionat amb Madrid", remata.
Contactar amb nosaltres  Enviar missatge



Share/Bookmark