traducció - translate - traducción

8.4.15

QUE ENS HO EXPLIQUEN ELLS - Vicent Partal

Vicent Partal http://www.vilaweb.cat/editorial/4239120/ens-ho-expliquen-ells.html

Ens trobem amb partits polítics com ara Iniciativa, Unió o el PSC que reclamen que dediquem tots els esforços… a aconseguir allò que no es va aconseguir ja fa un any. Unió, PSC i ICV saben perfectament que en qualsevol horitzó temporal que puguem imaginar no hi ha cap oportunitat real que l'estat espanyol accepte un pacte.
Foto: María González - Títol: “Como la vida”

Avui fa un any, dia per dia, que Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Herrera van anar a les corts espanyoles a demanar, en nom del Parlament de Catalunya, que es fes un referèndum sobre la independència acordat amb l'estat. Tots sabem què va passar. I, curiosament, ara, a les portes de les eleccions, després d'un any d'aquell debat, quan les posicions polítiques s'han aclarit tant i tant, hi ha qui vol fer renàixer el debat. Com si el 8 d'abril de 2014 no hagués existit. I, així, ens trobem amb partits polítics com ara Iniciativa, Unió o el PSC, que reclamen que dediquem tots els esforços… a aconseguir allò que no es va aconseguir fa un any.

Puc entendre perfectament que l'objectiu polític d'un partit continue intacte fins i tot després de la derrota més sonada. És lícit i pot ser enormement coherent. Des d'aquest punt de vista, doncs, no tinc res a dir-hi. Ara, pretendre enganyar-nos ja és una altra cosa. Unió, PSC i ICV saben de sobres que en qualsevol horitzó temporal que puguem imaginar no hi ha cap possibilitat real que l'estat espanyol accepte un pacte per a fer un referèndum sobre la independència de Catalunya. Saben, per tant, que fan trampa. Concretament, trampa contra el full de ruta independentista. I aquesta actitud, aquest cinisme, sí que em semblen dignes de denúncia. 

Cinisme que, a més, no és gens ni mica innocent. En una batalla política, la primera clau de la victòria és controlar qui acorrala qui. Tens mitja batalla guanyada si l'altre es posa a la defensiva. I mirem bé què passa: els federalistes i els unionistes ens reclamen als independentistes que expliquem amb tots els ets i uts com farem la independència. Però al mateix temps ells es neguen a explicar-nos com faran el referèndum acordat —que hauria de ser una cosa encara molt més senzilla d'explicar.

A mi em sembla indiscutible que, havent arribat on hem arribat, han de ser ells, els federalistes, que han de presentar una explicació clara i detallada sobre com pensen atènyer el seu objectiu. Però faig retòrica, car ells mateixos saben que la proposta és una trampa, pensada només per mirar d'evitar l'aplicació del full de ruta per la independència. I, tanmateix, ací els tenim, mirant d'acorralar-nos a nosaltres…

PD. Dit tot això, alerta amb la nostra constatable feblesa intel·lectual. Que ja hem pogut veure massa sovint que 'ells' ens acorralen amb facilitat i que són capaços d'imposar-nos discussions sense sentit amb l'única finalitat d'evitar la discussió real i definitiva. Culpa nostra. 

Share/Bookmark