traducció - translate - traducción

1.9.18

A què ve parlar un altre cop del 155? | José Antich

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial
José Antich 

Mentre que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha anat explicant a membres del seu Govern, al president Puigdemont i els consellers en l'exili, als consellers presos a Lledoners i a dirigents independentistes polítics i socials d'ampli espectre el terreny de joc en què pensa situar la conferència que pronunciarà dimarts vinent en el TNC, el govern espanyol ha parlat per primera vegada de tornar a aplicar l'article 155 de la Constitució. Ha fet el mateix el PSC, a través del seu primer secretari, Miquel Iceta, ressaltant que fora de la llei —l'espanyola, és clar— hi ha el desastre.
Ni Sánchez ni Iceta no van a les palpentes. Saben molt bé el que busquen: condicionar la conferència i rebaixar l'esquema principal que els hi ha arribat. Com en aquests moments, a més, hi ha diàleg —només això, molt whatsapp i molt mòbil— entre el govern espanyol i el català a diferents nivells, aquesta preocupació també s'ha comunicat. I, també, la necessitat que no hi hagi ultimàtums. La pilota, tanmateix, segueix en mans de Torra. Al TNC hi anunciarà l'inici d'un curs polític molt tens, ja que, a més de la Diada i de les commemoracions dels moments emblemàtics del curs passat, veurem una tensió in crescendo que culminarà amb el judici als presos polítics. I, recordem, amb una sentència que, sense més detalls, el president Torra ha dit en diverses ocasions que no acceptarà, ja que el judici en el Tribunal Suprem està viciat, i la condemna serà clarament injusta.
Torra ha arribat a la presidència de la Generalitat en una situació políticament excepcional i sense temps encara per imprimir un segell personal a la magistratura més alta del país. Ha recorregut el territori com el que més, ha mirat que les sempre difícils relacions entre Junts per Catalunya i Esquerra quedessin fora de l'executiu, ha establert una relació més que raonable amb el seu vicepresident, Pere Aragonès, ha reiterat que no s'allunyarà del mandat de l'1 d'octubre i ha assumit amb normalitat que el president legítim és Carles Puigdemont, però que això no té perquè condicionar totes les seves accions i els passos que faci.
La conferència és, doncs, el tret de sortida polític de la presidència i del curs després d'alguns dies, més de cent, en el càrrec. En un discurs, l'important és trobar el to i el marc que acaba deixant per als pròxims moviments de l'independentisme. La seva intervenció no serà intranscendent, per tant. Al còctel que resulti de conceptes tan maleïts com diàleg, referèndum, ruptura i mobilitzacions permanents hi haurà l'empremta Torra per al começament de curs. D'aquí, les amenaces de Sánchez, i que emergeixi de nou el 155.


Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Share/Bookmark