traducció - translate - traducción

25.11.15

L’empresariat català i valencià uneixen esforços per potenciar l’Arc Mediterrani - La Veu del País Valencià

Font: L’empresariat català i valencià uneixen esforços per potenciar l’Arc Mediterrani - La Veu del País Valencià

Aquest dijous, una nodrida representació de l’empresariat valencià i català es va donar cita a València per tal d’unir sinergies entre el teixit empresarial i innovador dels territoris valencià i català que hui són un “referent estratègic” per a l’Euroregió de l’Arc Mediterrani. A l'acte assistiren també el president de les Corts, Enric Morera; el president de Cierval, José Vicente González; Eliseu Climent d'ACPV; així com representants de la UPV, de l’IVACE i de la Generalitat de Catalunya.

““Podem aspirar a ser les portes d’Europa, si volem créixer és important crear sinergies, però alguna cosa no funciona i és aquesta miopia que fa mal al conjunt de l’estat espanyol per tal que miren més enllà de la M-50”, va manifestar amb rotunditat el conseller valencià Vicent soler. “Si no som competitius –PV i Catalunya- no creem riquesa i no podem repartir-la de manera solidaria”, entre la resta d’autonomies, va indicar Soler, qui va tornar a denunciar l’infrafinançament que pateix el poble valencià per part del Govern central. “Qui pot entendre això? A Sant de què? I un any, i altre, i altre fins  ‘aconseguir’, entre cometes, un deute –per al PV, de més de 40 milions d’euros. Quin pecat hem fet els valencians?” es va preguntar Soler davant els més de mig centenar d’assistents a la sessió inaugural de les jornades ‘‘Cooperar, innovar i créixer a l’Euroregió de l’Arc Mediterrani’, per a acte seguit tancar la seua intervenció amb el desig manifest de “superar –aquesta etapa dels horrors” donat que “som –el País Valencià–, el principal soci de Catalunya en aquest sentit per poder construir el nostre futur”.

Per la seua banda, el president de Cierval, José Luis González, va encetar la seua intervenció –en castellà- subratllant que “el volum sí importa” pel que fa les empreses de l’Arc Mediterrani ja que “les empreses menudes alemanyes són més competitives que les nostres perquè incorporen més tecnologies i perquè tenen més grans empreses”, per la qual cosa, va apuntar, “cal certa alineació i cooperació entre les empreses valencianes i catalanes per a internacionalitzarse”.

Pel que fa el Corredor Mediterrani – considerat pel conseller Soler com una "necessitat bàsica que s'ha retardat més de vint anys i de la qual no podem seguir prescindint”-  González va voler destacar que el que necessitem és un corredor “de veritat” i no eixa espècie de ‘pedaç’ d’anar per casa que és el tercer carril”. En aquesta línia, va recordar que el fet d’anar de València a Barcelona –o viceversa- és una autèntica “odissea” perquè, a més de parades de 1/2h, precisa de més de tres hores “que, a més, quasi mai es compleixen”.  

Per la seua banda, el secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Pere Torres, va voler recordar que “Catalunya i València –per PV- han compartit reptes des de fa més de 25 anys”. “Cooperar, Innovar i fer créixer creiem que és el camí per fer créixer el nostre teixit empresarial, però les administracions no hem de ser els actors principals, sinó que nosaltres hem de posar l’entorn”, va explicar.


Finalment, el vicerector d’Estudis, Qualitat i Acreditació de la UPV, Miguel Ángel Fernández Prada, va posar de manifest que “més de 6.500 estudiants de la Politècnica fan pràctiques en empreses, el 89% de les quals són remunerades”. “Actualment, amb el que està caient, més de 20ME són de contractes directes amb les empreses i això és una dada molt significativa”, va voler posar damunt la taula.

Després de les paraules de benvinguda, van tenir lloc tres taules rodones sobre “Software + Internet”, “Agroalimentació” -el sector valencià representa el 39% del conjunt del l'Estat espanyol- i “Energia, Logística i Infraestructures” dins de les jornades organitzades per l’Institut d’Economia i Empresa Ignasi Villalonga, Centres de Recerca de Catalunya (CERCA), Generalitat Valenciana, Institut Valencià de competitivitat empresarial, amb la col·laboració de la Diputació de València.

Per últim, apuntar que durant la taula redona dedicada a la Agroalimentació, el director general de Carmencita, Jesús Navarro –participant en la mateixa juntament amb la directora general de Bodeg Toores Priorat, Mireia Torres, el director d’I+D d’AINIA, Miguel Blasco, i el director de Prodevelop, José Ferri-, va explicar l’esperit innovador i de superació posat de manifest pel seu avi en 1919 amb la fundació d’aquesta empresa de prestigi “que va començar amb la idea de posar a la venda el safrà que aquella època es duia a Novelda amb burres, haques i carros des d’Albacete” en paperets en blanc amb un poquets mil·ligrams “d’un producte que fins aquell moment només es venia a quilograms. “No s’innova fins que el producte no està al carrer”, va remarcar el director de Carmencita, qui va anunciar la pròxima estrena del documental ‘Somnis de sal’ que abans de la seua posada de llarg ja ha sigut mereixedor de destacats guardons internacionals.

Més informació en aquest enllaç







Share/Bookmark