traducció - translate - traducción

5.11.16

El procés no espanta l'estranger (ni inversions ni economistes)

Víctor Costa 
Foto: Sergi Alcàzar


El procés no espanta les empreses a l'hora d'invertir a i en Catalunya. Segons el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, "la realitat rebrota sempre i sobreviu als seus il·lusos enterradors. Catalunya genera confiança inversora i és líder." "Els empresaris que volen invertir a Catalunya no mostren inquietud per la situació política. Els interessa els nostres factors de competitivitat", afegeix el conseller d'Economia i Coneixement, Jordi Baiget
Així ho confirma l'estadística més recent. Al llarg dels últims deu dies del mes d'octubre, ha estat més que notori el fet de què 3 grans multinacionals decidissin invertir en Catalunya. Es tracta de Tesla, Amazon i Volkswagen ja sigui per novetat o reiteració. Una decisió que no sorprèn en absolut tenint en compte que les últimes dades de l'informe FDI Markets del Financial Times asseguren que Catalunya ha captat 14.532 milions d'euros d'inversió estrangera entre el gener de 2011 i el juny de 2016, procedent de 601 projectes que han generat 38.385 llocs de treball directe. Un període que convé recordar que dona el tret de sortida poc després de la multitudinària manifestació del 10-J en què un milió de catalans van decidir sortir al carrer per mostrar el seu ferm rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra l'Estatut
"L'inversor estranger confia en Catalunya"

"L'inversor estranger confia en Catalunya", ha assegurat Puigdemont en reiterades ocasions al llarg de les últimes setmanes. I és que Catalunya concentra més de 6.500 empreses estrangeres i més d'un 40% de les inversions estrangeres del conjunt d'Espanya. "I això que només som el 16% de la població", afegeix el president. En aquest sentit, l'FDI assenyala que l'economia catalana lidera el rànquing d'Espanya pel que fa a la captació d'inversió estrangera directa: un 31% del capital, un 34% de la creació de llocs treball i un 37% dels projectes en els últims cinc anys. 
L'FDI, considerada com "una de les veus més autoritzades pel que fa a la comptabilització d'inversions", també ha apostat una i altra vegada per Catalunya. Sobretot en els últims tres anys. I és que mentre al 2014, "Catalunya va ser la regió continental que va crear més llocs de treball en relació a la inversió estrangera", al 2015 va ser "la primera regió d'Europa en volum d'inversió" i pel que fa al 2016 i 2017 és "la regió més atractiva del sud d'Europa en termes d'inversió estrangera". 
Una de les grans claus d'aquest atractiu inversor estranger es troba a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Tant la prestigiosa firma de consultoria Ernst&Young (E&Y) com "el mirall digital" d'EU-Startups, coincideixen en què la capital catalana és la cinquena ciutat d'Europa més atractiva per invertir. Especialment en startups. Només la superen Londres, París, Berlín i Amsterdam. També en matèria d'innovació, la consultora Science/Business de Brussel·les assegura que Barcelona és la tercera ciutat que capta més recursos de tota Europa, la quarta en producció científica i la novena en I+D i personal investigador. Alhora, també estima que Catalunya capta el 71% de la inversió internacional de capital risc que arriba a Espanya. 
Sense anar més lluny, la confiança de l'inversor estranger sembla tan real com vigent. I és que en només deu dies, les multinacionals s'han bolcat de ple en Catalunya. El grup alemany Volkswagen ha decidit obrir el seu tercer centre d'anàlisi de dades al món. I després de Munic i San Francisco, l'escollida ha estat Barcelona on s'instal·larà un data lab relacionat amb la mobilitat i la conducció eficient. De moment, 50 treballadors altament qualificats. Seguim: Amazon. Després de firmar les compres dels terrenys del Prat pel centre logístic que obrirà al 2017 i que donarà feina a 1.500 llocs de treball en tan sols 3 anys, la multinacional de comerç electrònic fundada per Jeff Bezos ha apostat també per obrir un centre logístic de gran consum (alimentació i drogueria) a Castellbisbal i donar així suport al nou servei de Supermercat Amazon Pantry. 
La cirereta del pastís l'ha posat Tesla que tal i com ja va avançar El Nacional ara fa unes setmanes, ha escollit Barcelona com a seu social per expandir el seu negoci en el conjunt d'Espanya. I és que la revolucionària companyia nord-americana especialitzada en vehicles elèctrics d'alta gamma i dirigida per Elon Musk considera que la capital catalana és un lloc estratègic per a la Mediterrània i Europa des d'on poder desenvolupar el seu model de negoci. És precisament a Barcelona on es busquen dos dels càrrecs claus com són el directiu de Recursos Humans i supervisor de la instal·lació dels supercarregadors i és també a Catalunya on Tesla ja compta amb quatre supercarregadors (Tarragona, Girona, Lleida i a la N-340 a l'altura del Delta de l'Ebre).
Però el millor de tot és que Tesla, Amazon, Volkswagen no són excepcions. A aquestes tres multinacionals, hi podríem afegir una llarga llista: Korea Telecom, Decathlon, Nestlé, Easyjet, Hewlett-Packard, Nintendo...En total, 6.500 empreses que malgrat el soroll de rerefons que pretén frenar l'economia via incertesa política, han decidit dipositar o seguir dipositant la seva confiança a Catalunya. Terra d'inversions.  
El procés tampoc espanta als economistes. Al llarg de l'últim mes, tres economistes amb reconegut prestigi internacional han visitat Barcelona per reivindicar la fortalesa econòmica de Catalunya. El cas més sonat ha estat el del Premi Nobel d'Economia durant el 2001, Joseph Eugene Stiglitz, que considera que una Catalunya independent seria econòmicament viable en "un context d'obertura de mercats i en la comunitat econòmica europea".  I és que segons el també professor nord-americà de Teoria Econòmica, "en un món globalitzat és més fàcil per a un país petit funcionar i funcionar relativament bé". O dit d'una altra manera, una Catalunya independent podria seguir l'estela de supervivència i creixement econòmic marcada per països com Canadà o Islàndia.
Sense voler mullar-se tant com Stiglitz pel que fa a la viabilitat econòmica d'una Catalunya independent, el professor de la Harvard Business School i assessor de governs d'arreu del món en política industrial, Christian Ketels, ha explicat en una entrevista a El Nacional que "es percep Catalunya com una regió econòmica líder a Europa i capdavantera en clústers i desenvolupament a tot el món." En aquest sentit, explica que Catalunya és "una potència industrial" que combina història i innovació i que en matèria de clústers i internacionalització, "és un lloc en què emmirallar-se." A cavall entre Stiglitz i Ketels, Puigdemont afegeix en un tuit que "qui vol llegir la realitat catalana sense prejudicis arriba a les mateixes conclusions que Ketels. Com Stiglitz". Amb perspectiva internacional. 


I encara dins el trident econòmic, una eminència nord-americana com Jeremy Rifkin que ha estat també assessor de primera línia de la UE assegura que "Catalunya és una de les primeres regions del món”. Més concretament, el també assessor de Sarkozy, Merkel, Sócrates o Zapatero, considera que Catalunya té una gran potencial davant la cada vegada més imminent tercera revolució industrial de la "Internet energètica". O el que és el mateix, Catalunya combina "cultura, identitat i mentalitat cooperativa" amb un gran ecosistema d'indústria, sectors i tecnologia. Un conjunt de dades i veus internacionalment autoritzades que avalen que el procés no espanta l'estranger. Ni inversions ni economistes. 


Share/Bookmark