traducció - translate - traducción

12.9.17

LA DIADA DEL SÍ A LA PREMSA INTERNACIONAL

La premsa internacional presenta la Diada com un símbol de la ‘força i el compromís’ independentistes.

El canal televisiu Al Jazeera es fa ressò de les notícies falses, les amenaces de l'estat espanyol i els escorcolls dels últims dies i Politico informa del que perdrà l'estat espanyol si Catalunya s'independitza


Diversos mitjans internacionals avancen avui que centenars de milers de persones ompliran els carrers de Barcelona aquesta tarda durant la manifestació independentista de la Diada. El Financial Times destaca que la manifestació se celebra només tres setmanes abans del referèndum i explica que poder organitzar-lo físicament dependrà, parcialment, de la reacció dels centenars de batlles del Principat, dels oficials de policia, dels funcionaris i dels voluntaris. Per una altra banda, el diari britànic The Guardian fa referència a l’assistència prevista per a la manifestació. El rotatiu recorda que malgrat que l’Onze de Setembre commemora una derrota transcendental per a la història de Catalunya,  els manifestants  ‘esperen que una victòria igualment transcendental no trigui gaire a arribar’.

La corresponsal de The Guardian, Sam Jones, assenyala que, des del 2012, les concentracions s’han convertit en mobilitzacions de caràcter clarament independentista. No obstant això, destaca que la diada d’enguany ‘tindrà encara més càrrega independentista del que és habitual’.

El diari nord-americà The Washington Post publica un article amb el títol ‘Els catalans es manifesten pel dret de decidir sobre la independència d’Espanya‘, en què es fa ressò del component polític de la diada d’enguany i de l’ampli suport al dret de decidir entre la societat catalana.

El canal Al Jazeera publica l’article ‘Les falses notícies, les amenaces i el referèndum fan ombra a la Diada’, en què es fa ressò de les notícies falses, la publicació del Periódico del suposat informe de la CIA, les amenaces de l’estat espanyol i dels escorcolls dels últims dies a la impremta de Constantí i a la redacció del setmanari El Vallenc. Respecte a la manifestació d’avui, el mitjà de Qatar assegura que es preveu que prop de dos milions de persones omplin els carrers de Barcelona avui, ‘alhora que continuen les tensions pel referèndum d’independència’.

El setmanari europeu ‘Politico’ publica un article titulat ‘El que Espanya perdrà si Catalunya s’independitza‘ en què, mitjançant infografies, mostra dades com ara que el PIB català representa el 20,1% del de tot l’estat espanyol (dades del 2015), que les exportacions de Cataunyal sumen el 25,6% del total de les de l’estat espanyol (dades de 2016) o que el 23,8% dels turistes estrangers que van visitar Espanya l’any passat van anar a Catalunya.

El diari francès Le Monde es fa ressò de la pressió que tenen els ajuntaments en l’organització del referèndum. Amb el titular ‘A Catalunya, els ajuntaments sota pressió pel referèndum d’autodeterminació‘. El rotatiu explica que no tots els representants locals elegits ‘el segueixen’. Respecte de la Diada, la periodista Sandrine Morel, explica que el sector independentista organitza avui ‘la seva primera gran mostra de força a Barcelona’.

Recull de l'impacte de la manifestació de la Diada als mitjans de tot el món

Un milió de catalans es manifesten per la independència’, diu el diari The Guardian sobre la manifestació de la Diada d’avui a Barcelona. Hi adjunta una fotografia aèria molt espectacular en què es pot percebre la magnitud de la mobilització. El diari recull opinions de manifestants que palesen la voluntat de votar sí a la independència al referèndum.

El diari nord-americà The Washington Post ha fet un seguiment de la manifestació. El titular: ‘Els catalans demanen la independència en la diada nacional‘.


El diari francès Le Figaro titula ‘Tres setmanes abans del referèndum català, la ‘Diada del sí’’. I n’ha fet aquest vídeo:


El diari Libération diu: ‘Els separatistes catalans es manifesten pel sí a la independència’, i recorda les multitudinàries manifestacions precedents de l’Onze de Setembre.


Pots seguir Boladevidre
Facebook   https://www.facebook.com/Boladevidre
Twitter:       @Boladevidre
Google+:    https://plus.google.com/u/0/1006401424208124 
Share/Bookmark