traducció - translate - traducción

1.9.17

TOT SOBRE L'INFORME INTERNACIONAL QUE AVALA EL REFERÈNDUM

DRET LEGITIMAT DE CATALUNYA A DECIDIR / CAMINS VERS L'AUTODETERMINACIÓ


Un informe de quatre professors d'universitats europees i americanes instat pel Departament d'Exteriors afirma que el referèndum de l'1-O és "legítim" i que la llei que el regula s'adequa a l'estàndard internacional
Justifiquen la consulta per la negativa de l’Estat a negociar-la amb Catalunya
La noticia al TN Migdía de TV3, el dia 01.09.2017

Un informe encarregat per la Generalitat a quatre professors universitaris experts en dret internacional afirma que Catalunya està legitimada per fer el referèndum de l'1 d'octubre i aplicar després la llei de transitorietat en cas de victòria del sí.
Són Nicolas Levrat, de la Universitat de Ginebra; Sandrina Antunes, portuguesa; Guillaume Toussau, de París, i Paul Williams, de la Universitat Americana de Washington, i han treballat durant quatre mesos per encàrrec del Departament d'Exteriors.

Les conclusions són clares: afirmen que tant la legislació de la Unió Europea com el dret internacional avalen la legitimitat del procés independentista català:
"La legislació europea no prohibeix als pobles europeus l'exercici del dret a l'autodeterminació. Ben al contrari, la legislació europea reconeix aquest dret i fins i tot l'encoratja en els tractats de la Unió mitjançant les seves disposicions i la pràctica en el llarg termini dels estats membres i les institucions de la UE."
Els acadèmics destaquen que des del 1991 s'han fet 52 referèndums al món, i que gairebé la meitat s'han fet sense el consentiment dels estats. Segons l'estudi, la llei del referèndum compleix els estàndards legals internacionals.

La Constitució obliga el govern espanyol
També asseguren que el dret d'autodeterminació no està restringit només a les colònies, un dels arguments utilitzats per negar-lo. També afirmen que la Constitució espanyola obliga a l'administració central a acatar el dret internacional en relació a aquest dret:
"L'argument legalista basat en la Constitució Espanyola de 1978, presentat pel govern  actual d'Espanya per negar l'exercici del dret a l'autodeterminació, no és vàlid i està en clara contradicció amb les obligacions espanyoles en virtut del dret internacional i de la UE, que són vinculants per les autoritats nacionals espanyoles d'acord amb els apartats 1.2 i 96 de la Constitució."
G. ARTIGAS - BARCELONA

“Si les autoritats espanyoles neguen el dret de Catalunya a negociar el seu dret a decidir dins del marc polític espanyol, llavors l’únic camí que els queda, a les autoritats catalanes, és convocar un referèndum d’autodeterminació.” Així de clar s’expressa un grup d’experts internacionals que ha estudiat el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat durant mesos i que han elaborat l’informe El legítim dret a decidir de Catalunya: camins cap a l’autodeterminació, al qual ha tingut accés aquest diari. Aquests erudits, professors d’universitats dels Estats Units, Suïssa, França i Portugal, han analitzat el cas català tant des de la perspectiva de la legalitat i la legitimitat com comparant-lo amb el dret internacional i altres processos d’independència, i han arribat a la conclusió que la llei que empara el referèndum de l’1 d’octubre compleix els requisits imprescindibles perquè la votació sigui considerada vàlida. Es tracta de Nicolas Levrat –que ha coordinat el projecte–, Sandrina Antunes, Guillaume Tusseau i Paul Williams, que han elaborat l’informe de manera independent amb la intenció de fer-lo arribar al govern.

Repassen la norma que ha de permetre votar l’1-O i en destaquen aspectes com ara que fixa qui hi podrà participar a partir d’un cens ja existent i que, per tant, no pot ser alterat; en determina la pregunta i especifica quins passos cal seguir davant de cada resultat: si guanya el sí, el Parlament proclamarà la independència i, si venç el no, es convocaran eleccions autonòmiques.

Els experts recorden que des de l’arribada de la democràcia a l’Estat l’any 1977 les relacions entre el govern espanyol i la Generalitat s’han anat deteriorant, a la vegada que s’ignorava la necessitat d’“acomodar les demandes territorials catalanes”. Això explica, segons l’informe, que la població hagi passat, majoritàriament, de defensar l’autonomia a advocar per la independència.


A més, destaquen que cap llei ni tractat internacional, tampoc de la Unió Europea, prohibeix que una entitat territorial voti en referèndum sobre el seu futur, i hi afegeix que, de fet, diverses normatives de la UE no només no impedeixen la secessió, sinó que indiquen que, si un país s’independitza, “la UE i els seus estats membre reaccionarien positivament a la candidatura d’un nou estat europeu per unir-se a la UE”.

__________________________________________________


El document conclou que la UE reconeix el dret a decidir, rebutja que s'esgrimeixi com a argument la inconstitucionalitat, defensa que l’aplicació de la Constitució i la interpretació dels seus principis s’ha de basar en el diàleg, i que davant d’un conflicte polític les autoritats tenen el deure de negociar.

“En una genuïna democràcia liberal, l’estat de dret no pot triomfar per damunt la legitimitat democràtica. Ni a l’inrevés”, adverteix. L’estudi admet que si l’Estat espanyol nega el dret de Catalunya a negociar el seu dret a decidir, l’únic camí que li queda a les autoritats catalanes és un referèndum d’autodeterminació.

Fonts:

Pots llegir o descarregar el PDF





Pots seguir Boladevidre

Share/Bookmark