traducció - translate - traducción

20.9.17

Les tres consignes de Lluís Llach per als dies que manquen | Lluís Llach

El diputat de Junts pel Sí va participar ahir en un acte que va aplegar més de quatre-centes persones a Palafrugell

Lluís Llach (fotografia d'Albert Salamé).

El diputat de Junts pel Sí Lluís Llach va anar ahir al vespre a Palafrugell perquè la delegació d’Òmnium l’havia convidat a un acte. A la sessió, a la qual van assistir més de quatre-centes persones, Llach es va mostrar convençut que el dia 1 d’octubre es podria votar a tot Catalunya. També va dir que si l’estat espanyol impedia les votacions del referèndum al parlament no li tremolarien les cames per a declarar la independència. A més, va recordar als assistents que els dies que mancaven per al referèndum serien molt durs i difícils i que calia encarar-los amb determinació i sense perdre el to que del moviment independentista.

‘Necessitarem tota la mobilització de la gent’, va dir el diputat independentista. Va denunciar la involució democràtica de l’estat espanyol i el fet que encara mantingués la mentalitat i les pràctiques del franquisme. ‘Són neofranquistes’, va dir. Va assenyalar que no era un problema del PP sinó de l’estat espanyol –’que està podrit’–, i que això ho demostrava la posició del PSOE en relació amb les vulneracions de drets i llibertats d’aquests dies i amb l’aplicació del 155 de manera encoberta.

Amb tot, Llach va demanar que l’actitud mostrada fins ara no es perdés, i també va exigir molta vigilància i una actitud ferma davant dels atacs als principis més elementals de la democràcia. Va donar tres consignes als assistents per als dies que manquen:

Seguir fonts fiables
Llach va demanar als ciutadans que utilitzessin fonts fiables per a informar-se de l’actualitat d’aquests dies, però també de les crides a la mobilització que es poguessin fer. Com a fonts fiables, va esmentar especialment els canals oficials a les xarxes socials i als mitjans de comunicació de referència del procés d’autodeterminació del govern i dels grups parlamentaris que donen suport al referèndum. Llach va recomanar de no creure qualsevol cosa que fos publicada pels mitjans que es dediquen a torpedinar l’exercici de la democràcia a Catalunya. A més, va aconsellar de no seguir consignes ni crides que corressin per WhatsApp i les xarxes si no es tenia la seguretat que hi havia les entitats sobiranistes al darrere. A més, va alertar que es feia ús dels rumors intencionats per a fer caure els independentistes al parany.

Mantenir-se connectats
El diputat independentista va demanar que tothom estigués tan connectat com fos possible amb les seves xarxes d’activisme i mobilització. Va explicar que caldria mobilitzar-se per defensar les urnes, els drets bàsics, i les llibertats de premsa, d’informació, d’expressió, de reunió… Llach va dir que ara més que mai caldria tenir una connexió fluïda amb Òmnium, amb l’ANC, amb AMI i amb totes les entitats de referència. Segons Llach, la connexió i la mobilització seran decisives durant les pròximes jornades per raons polítiques, però també per a pal·liar els efectes de la por en la població menys implicada i més vulnerable.

Irradiar
Llach va donar una última consigna als assistents d’ahir a Palafrugell. Va demanar-los de fer arribar la il·lusió, els arguments i la determinació a les capes menys actives i menys conscienciades dels seus entorns familiars, laborals, veïnals i d’amistat. ‘Irradiar’ va ser el verb escollit per Llach, conscient dels efectes multiplicadors d’una actitud positiva, lluminosa i alegre. Segons el diputat de Junts pel Sí cal que no es quedi ningú a casa el dia 1 d’octubre perquè ‘el vot, les butlletes i les urnes seran la derrota de l’atac a la democràcia de Rajoy i l’estat espanyol.’ Llach va cridar a irradiar tothora i en totes direccions per guanyar la llibertat.


Pots seguir Boladevidre

Share/Bookmark