traducció - translate - traducción

19.1.19

L'ANC llança la campanya del judici per denunciar la vulneració de drets i per reclamar l'autodeterminació

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Prepara mobilitzacions i demana més recursos per finançar la difusió internacional
NÚRIA ORRIOLS

L'ANC ha presentat aquest dijous la campanya del judici de l'1 d'octubre amb l'objectiu de denunciar la vulneració de drets fonamentals i reivindicar l'autodeterminació. L'entitat ha llançat un primer vídeo que se centrarà en la difusió nacional per finançar una segona fase d'abast internacional. En aquest primer espot es fa un repàs de la lluita de drets (des de les sufragistes fins a la caiguda del Mur de Berlín, passant pel moviment de drets civils als Estats Units i la lluita de Gandhi a l'Índia) al llarg de la història, i s'anima els ciutadans a mobilitzar-se per reclamar el dret a l'autodeterminació.
L'entitat ha assegurat que es tractava d'una "causa general" contra l'independentisme amb la voluntat d'"eliminar-lo", i que el rerefons era reclamar la República Catalana. Des de l'ANC han avisat que el Tribunal Europeu de Drets Humans no resoldrà la qüestió de l'autodeterminació, però sí que creuen que denunciar la vulneració de drets fonamentals a fora "reforça" la causa de la independència.
La presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, ha explicat que aquesta campanya es finançarà amb recursos propis, però que cal recollir més diners per impulsar les mobilitzacions i accions a les capitals europees. L'eslògan és 'Makeamove' per impulsar la mobilització i per "animar" que l'opinió pública internacional "se solidaritzi" amb la causa catalana.
Paluzie ha explicat que a banda de les manifestacions clàssiques, l'ANC treballa en altres accions de la lluita no violenta i de no cooperació, com és el cas de la campanya per boicotejar les empreses que se'n van anar de Catalunya arran de l'1-O.

Mobilitzacions a Catalunya i a les capitals europees per a l'inici del judici

“Volem denunciar la causa general contra l’independentisme i ho volem fer arribar a totes les capitals europees”, ha dit el coordinador d’incidència internacional, que ha anunciat mobilitzacions a Madrid, al País Basc i a les capitals europees. El vicepresident de l’ANC, Pep Cruanyes, ha dit que el Suprem és un “tribunal d’excepció” i ha afirmat que s’han vulnerat drets fonamentals i la separació de poders.
Paluzie ha matisat que aquestes mobilitzacions a l'exterior no es faran de manera simultània, sinó que es decidirà segons el que decideixin les assemblees exteriors. A Madrid, en canvi, es busca fer-la el primer cap de setmana després que comenci el judici. "Les mobilitzacions a fora busquen la incidència en l'opinió pública europea", ha dit, i no tant "volum" de gent.

Concentracions el primer dia del procés judicial a Catalunya

D'altra banda, l'ANC ha explicat que impulsarà mobilitzacions a les capitals de vegueria a l'inici del judici, a més d'altres accions que coordinades amb altres entitats.
El que sí que ha dit Paluzie és que el moviment estigui "atent" a les xarxes socials per les convocatòries de cara al trasllat a Madrid. Això sí, ha descartat intentar impedir-lo, perquè ha afirmat que fer una acció així implicaria que el Govern està decidit a implementar la República. "Ja obrirà les presons", ha dit, recordant que l'executiu va decidir no aplicar la llei de transitorietat jurídica l'octubre de l'any passat.

Cruanyes compara el judici amb el procés de Burgos del franquisme

“El judici és un acte de repressió política i nosaltres no normalitzarem aquest judici malgrat que intentaran que tingui aparença de legalitat”, ha dit el vicepresident de l'ANC, Pep Cruanyes. De fet, ho ha comparat amb el procés de Burgos dels anys 70, a les acaballes del franquisme. “És més greu el que es dona avui perquè teòricament vivim en una societat democràtica”, ha afirmat.
Cruanyes ha afegit que el “judici polític” es demostra també quan hi ha dos expresidents de l’ANC processats per rebel·lió, en al·lusió a Jordi Sànchez i Carme Forcadell.

Coordinació amb altres entitats

Preguntada per la unitat d'acció de l'independentisme, Paluzie ha assegurat que hi ha reunions per coordinar les mobilitzacions. Tot i que ha admès, això sí, les diferències sobre el camí a seguir a partir d'ara. Ha remarcat que l'ANC manté l'aposta per la unilateralitat i que s'ha de fer efectiu el resultat del referèndum de l'1 d'octubre.

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Share/Bookmark