traducció - translate - traducción

12.3.15

ILLES I PAÍS VALENCIÀ RESISTEIXEN

Joandomènec Ros “els ciutadans de les Balears tenen dret a rebre totes les emissions de TV en llengua catalana”

10835
Aquest dimarts, al programa Sus Mallorca d'Ona Mediterrània, el protagonista de l'entrevista del dia ha estat el doctor en biologia i president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros.
L’Institut d’Estudis Catalans és l’acadèmia de les ciències i les humanitats, la seva actuació s'estén a tots els Països Catalans, promou més de 3.000 activitats a l'any i edita més de 100 publicacions cada any. Té delegacions permanents a Alacant, Castelló i Lleida i delegats a Palma i a València.
Joandomènec Ros ha parlat, entre d'altres qüestions de la presència de l'Institut a les Illes Balears: “la presència d'illencs a l'Institut ha estat sempre molt important i esper que en la propera ampliació, entraran més illencs. Crec que hem de ser a les Balears per tot allò que se'ns necessiti... Tenim un delegat a Palma i acords amb l'Institut Menorquí d'Estudis i l'Institut d'Estudis Eivissencs”.
Ros s'ha referit a les diverses declaracions institucionals sobre la reciprocitat televisiva entre les terres de parla catalana: “tots els ciutadans tenen dret a rebre totes les emissions en llengua catalana i com a Acadèmia no podem quedar sense dir res quan es vulneren aquests drets”
Pel que fa al procés sobiranista que viu el Principat de Catalunya, el president de l'IEC explica que “som una entitat científica i com a tal, som apolítics, però quan es va plantejar la qüestió del Dret a Decidir, l'IEC no podia callar. Catalunya és una nació i té dret a decidir i si ens han llevat la sobirania, com expliquen tots els historiadors, tenim dret a recuperar-la” i afegeix que “l'IEC ha fet informes sobre com podria ser la llengua, la investigació científica... en una Catalunya independent”. Ros entén que la institució que presideix “no hauria de canviar gaire”.
Joandomènec Ros ha parlat també de la polèmica que viu actualment la Universitat Catalana d'Estiu que ell presideix: “hi havia dues candidatures a presidir l'equip rector, es varen fer dues votacions i les dues varen acabar 15 a 14, fins aquí cap problema, està clar que el que té 15, guanya al que en té 14, però com que hi havia hagut delegacions de vots que no eren correctes i com que queda poc temps, no podíem esperar més i, molt a contracor, hem assumit la presidència de l'equip rector”.
_______________________________________________

RESET RADIO I TELEVISIÓ VALENCIANES

Share/Bookmark