traducció - translate - traducción

11.3.15

UN MAPA EN MOVIMENT

FONT:


Un documental que ens retrata la vitalitat del país sencer
El monument a Ovidi Montllor a la seva ciutat natal, Alcoi. Un dels llocs visitats pel documental "Un mapa en moviment"
El monument a Ovidi Montllor a la seva ciutat natal, Alcoi. Auqest és un dels molts llocs visitats pel documental “Un mapa en moviment”

ENLLAÇ A LA PÀGINA DE VERKAMI:
col·laborem-hi!!
Els Països Catalans, aquest espai geogràfic de nom plural però que molta gent identifica com el seu únic país de referència, tindrà d’aquí a poc un documental que en farà un retrat viu a partir de les iniciatives socials, culturals i polítiques que el vertebren. Es titula “Un mapa en moviment, descobrint un país en construcció” i l’impulsa l’entitat Som Països Catalans. Una campanya de micromecenatgea Verkami l’ajudarà a fer possible. De moment, han recaptat uns 4.000 euros, dels 10.000 que s’han plantejat com a objectiu final, amb prop d’un centenar de mecenes, i només porten tretze dies. “Estem molt satisfets de l’arrencada“, ens explica el coordinador del projecte, Aure Silvestre, “confiem plenament que assolirem l’objectiu perquè ens estem movent, tenim una campanya ben dissenyada i hi ha molts col·lectius socials arreu del país que ens han felicitat per la iniciativa“.
L’argument del documental és molt senzill: una persona fa un viatge en moto, recorrent diverses poblacions dels Països Catalans. Sortint del País Valencià, viatja a les Balears, el Principat i la Catalunya Nord. Allà on va, el protagonista entra en contacte amb persones, col·lectius i iniciatives que li explicaran les seves reflexions, els seus projectes i les lluites que duen endavant. Ja fa molts mesos que hi treballen. “Està tot pràcticament rodat“, detalla Silvestre. “Vam fer el rodatge entre juliol i octubre de 2014; no es va poder fer d’una tirada, sinó que es va fer en diversos períodes, però sempre va ser el mateix equip tècnic el que va fer els enregistraments, per donar més homogeneitat al documental“. En total, s’han fet 24 entrevistes i s’han recorregut uns 2,000 kilòmetres amunt i avall del país.
Un fragment del documental
Un fragment del documental
Els responsables del documental, a més d’Aure Silvestre, són Ricard Salom i Andreu Marin. Tots tres són valencians i tenen experiències prèvies en aquest àmbit audiovisual. Salom, per exemple, és autor de “120 horas. La tortura contra Euskal Herria“, un documental que es va estrenar l’any 2013 i va tenir una gran repercussió entre la ciutadania basca. En aquests moments, “Un mapa en moviment” es troba en fase de muntatge i edició. Si tot va bé i el Verkami acaba amb èxit, a principis d’abril, s’entrarà en la fase final de post-producció i sonorització. La banda sonora, un element cabdal del documental, està pendent de definir. Dependrà una mica dels diners que s’acabin aconseguint en la campanya de micromecenatge. D’entrada, per completar les recompenses als verkamistes, els impulsors del projecte han aconseguit la col·laboració d’artistes com El Diluvi, Taverners, Meritxell Gené, Borja Penalba, Francesc Anyó, Tomàs de los Santos, Feliu Ventura i Cesk Freixas. Tots ells s’han ofert per participar en els actes de presentació del documental, previstos a partir de maig i fins a final d’any a València, Alacant, Palma, Lleida, Barcelona i Perpinyà, com a principals capitals del país, i en d’altres ciutats més petites, si s’escau. Tampoc no es descarta la seva emissió per algun canal de TV, tot i que els promotors no tenen res tancat  a hores d’ara.

Som Països Catalans, l’entitat impulsora, està formada per activistes de diferents procedències i àmbits socials, que pretenen promoure el debat i l’acció en defensa d’aquest concepte de país sencer, enlloc de treballar individualment per alguna de les regions o autonomies en les quals s’ha esquarterat per part dels estats espanyol i francès. “No tenim seu física, encara”, ens diu Aure Silvestre quan li preguntem sobre l’entitat, “preferim treballar cadascun dels socis des dels nostres àmbits geogràfics immediats, però tots ho fem amb una convicció profunda. Com diu el nostre manifest fundacional, els Països Catalans són la nostra nació, la nostra terra”.

Share/Bookmark