traducció - translate - traducción

26.3.19

Baena va començar a investigar el procés abans que ho ordenés la Fiscalia | Quico Sallés

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

El vuit de març de 2016 va redactar unes primeres diligències per sedició, nou dies abans que ho decretés Javier Zaragoza

dili

Quico Sallés

Aquest dimarts ha de ser una gran jornada en el judici del procés al Tribunal Suprem. Seurà a l’estrada el poderós tinent coronel de la Guàrdia Civil, Daniel Baena, cap de la Unitat de Policia Judicial del cos a Catalunya. És el TIP T43166Q que signa gairebé la totalitat dels atestats policials que han nodrit la causa del procés. Un comandament, que no amaga una especial animadversió tant a l’independentisme com al Major dels Mossos, Josep Lluís Trapero i amb una certa desimboltura al Twitter amb el nom de Tàcito. Els seus atestats policials, decorats amb cert realisme màgic, han bastit el relat de la Fiscalia que s’ha empassat. 

Però, les defenses sospiten -i en tenen motius- que la connexió entre el ministeri fiscal i Baena ha anat més enllà del compliment del deure i han portat a terme un procés de simbiosi. La prova és que Baena va començar a investigar el procés per una causa de sedició molt abans que l’aleshores Fiscal en cap de l’Audiència Nacional, Javier Zaragoza, -ara al procés-, incoés l’obertura de diligències policials. La creença, i que volen reblar en la sala, és que Baena va portar a terme una investigació prospectiva, és a dir, sense “noticia criminis” i “ad cautelam”. Una investigació preprocessal abusiva que no només trencaria el principi que la policia judicial està al servei de la Fiscalia i no la Fiscalia al servei de la Policia, sinó el principi de tutela judicial efectiva. 

Les defenses volen aprofitar el seu testimoni per aclarir l’origen de les investigacions del procés, molt abans no només que el Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona comencés les perquisicions i abans que ho ordenés la Fiscalia General de l’Estat a l’Audiència Nacional el 2016. Segons un document al qual ha tingut accés El Món, Baena va lliurar un primer atestat per sedició, malversació, prevaricació i desobediència el 15 de març de 2016, signat el 8 de març de 2016, amb el número 2016-101743-0015.  L’atestat estava signat per ell com instructor i pel TIP N29100C com a secretari, amb el paraigua del Grup de Delinqüència Econòmica i Tecnològica. No va ser fins al 31 de gener de 2017 que no es van obrir diligències al Jutjat 13 arran de les declaracions del magistrat Santi Vidal. 

Aquestes diligències estudiaven el procés des de 2012 a través de fonts d’informació oberta. Així incloïen un capítol “d’antecedents” on s'aportava l’acord de Govern entre CiU i ERC l’any 2012; la Declaració de Sobirania del mateix any; la creació del Consell Assessor per a la Transició Nacional i del seu comissionat; un pla executiu de Govern i un suposat document “d’inici de creació d’un estat propi”. El següent capítol era un apartat de suspensions del Tribunal Constitucional on afegien la suspensió de la consulta del 9N o del Comissionat per a la Transició Nacional. 

Un altre capítol era titulat com Actuacions de la Generalitat de Catalunya on sumaven el lliurament d’Informes del Consell Assessor per a la Transició Nacional, el procés participatiu del 9N i l’esquema de desenvolupament de les estructures d’Estat. I un altre llarg apartat amb el títol Agència Tributària Catalana, on s’hi afegien tota la documentació oficial dels estudis i projectes que va fer el Govern per convertir Tributs de Catalunya en un organisme semblant al que té la Comunitat de Múrcia per recaptar els seus impostos. 

Amb aquest atestat, l’aleshores fiscal en cap de l’Audiència Nacional -i seguint la seva pròpiainstrucció de 2015- va decretar el 17 de març de 2016-dos dies després de l’atestat- “incoar diligències amb el número 33/2016” que va encomanar al Fiscal Daniel Campos també de l’Audiència Nacional. Aquestes diligències, obertes sense escatir qui ni com les va ordenar i quins fets van considerar com “noticia criminis”, neguitegen el president del Tribunal Manuel Marchena. De fet, cada cop que Andreu Van den Eynde, advocat de Raül Romeva i Oriol Junqueras planeja aquestes diligències per la Sala, Marchena talla les ales al lletrat. 

Les defenses han aprofitat alguns testimonis de la Guàrdia Civil per intentar aclarir perquè van investigar certes coses abans que ho dictaminés el Jutjat 13 o es va requerir a testimonis com si fossin imputats a les dependències policials o bé es van produir registres sense la preceptiva autorització. Un dels objectius dels defensors serà aclarir com i perquè i sota quin pretext legal o processal es va començar a investigar un delicte de sedició. Marchena ja ha advertit que aquests documents no els vol a la causa. Segurament contaminarien la resta de la instrucció.

zaragoza


Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Share/Bookmark