Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial
Lluís Bou
El consell de drets humans de l'ONU ha publicat un demolidor informe d'una organització acreditada sobre el judici al procés, que acusa les autoritats espanyoles de vulnerar els drets humans amb la presó preventiva durant més d'un any als polítics catalans. L'informe, elaborat per l'ONG Tamil Uzhagam, que actua com a organisme consultiu especial de les Nacions Unides, es va fer públic ahir.
L'informe explica en primer lloc el contingut del judici i les penes que es reclamen, i qüestiona que sigui certa l'acusació de rebel·lió, el principal delicte que es jutja. "Se'ls acusa d'haver actuat amb violència i d'utilitzar aquesta violència -inexistent- per fer una rebel·lió contra l'estat espanyol, però totes les convocatòries independentistes dels catalans sempre han estat pacífiques. L'única violència va venir de les forces de seguretat espanyoles, que van provocar uns 1.000 ferits l'1-O. Recordem en aquest sentit la declaració que va fer l'Alta Comissionada de les Nacions Unides per als drets humans el 7 de març del 2018", assenyala.
Per a l'informe, "les relacions entre Espanya i Catalunya són problemàtiques des de fa segles" i per això va recomanar actuar per la via del diàleg polític, cosa que la resposta espanyola no hauria acceptat en optar per judicialitzar el procés. L'informe lamenta que, en actuar així, Espanya ha vulnerat els drets humans.
"En decidir portar aquestes autoritats i ciutadans [els Jordis] davant dels tribunals, en empresonar la majoria d'ells des de fa més d'un any de forma preventiva, al marge de qualsevol mesura menys greu que considerés la llei espanyola, el Poder Judicial espanyol ha violat el dret internacional dels drets humans", adverteix amb rotunditat.
L'informe es queixa que Espanya "ha ignorat de forma repetida" les recomanacions i crides de les organitzacions de les Nacions Unides (l'Alt Comissionat dels Drets Humans, el Comitè de Drets Humans, informes de diversos relators especials o el Comissionat pels drets humans del Consell d'Europa), que demanaven una solució política i oferien mediació internacional. Precisa que el darrer veto ha estat la decisió del Tribunal Suprem espanyol de no permetre la presència formal d'observadors internacionals al judici.
Apunta que s'estan tractant els presos catalans com si fossin l'enemic i que s'ha limitat la divisió de poders a Espanya pel que fa al procés independentista. "Segons els experts nacionals i internacionals, tot plegat ha dut a una situació de facto de repressió generalitzada, en la qual s'usen mètodes característics de la Lawfare (guerra judicial) i la Criminal Law of the Enemy (dret penal de l'enemic). Aquestes metodologies trenquen l'ultima ratio, principi de dret penal que implica la limitació de facto dels drets a persones considerades ideològicament opositores. Tot plegat viola l'Estat de dret i la separació de poders que són inherents en les democràcies consolidades".
Segons l'informe, l'abast que ha tingut la investigació judicial ha portat "a una interpretació àmplia, desproporcionada i abusiva en l'aplicació de la llei, especialment pel que fa al dret penal i al procediment penal". Això hauria afectat tant la investigació judicial, les detencions i el fet que no es permeti actuar el "jutge natural" proper als fets i la causa "es desplaci a 600 quilòmetres".
Recorda a més que hi ha contradicció entre els fets de rebel·lió i sedició que apunta l'acusació espanyola, i la visió que van expressar els tribunals alemanys i belgues quan van decidir que no veien aquests delictes. "El tribunal Suprem espanyol ha fet un ús estratègic, interessat i distorsionat dels instruments de cooperació de justícia penal", resumeix.
També qüestiona la fragmentació de la causa, i el fet que hi han estat implicats fins a 4 institucions judicials diferents: el Tribunal Suprem, l'Audiència Nacional, el Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, i els jutjats d'instrucció de Catalunya (especialment el número 13 de Barcelona).
Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada