traducció - translate - traducción

7.3.19

La solució final | Elisa Beni

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

El juez tiene el sobrehumano poder de producir en el mundo del Derecho las más monstruosas metamorfosis, y de dar a las sombras apariencias eternas de verdades (...) puede si la sentencia no se adapta a la verdad, reducir la verdad a la medida de su sentencia.
Piero Calamandrei. Elogio de los jueces escrito por un abogado
Resultat d'imatges de procés al procés

Elisa Beni

Hi ha vegades en què quan el focus il·lumina el centre de l'escena, els moviments més interessants es produeixen a l'ombra. De vegades, a l'òpera o al teatre, segurament han notat com els ulls s'escapen d'aquesta acció tan òbviament sotmesa al seu escrutini per vagar per les ombres en què es preparen els cors o s'afanyen els que, creient-se ocults, es recol·loquen per quan torni a obrir-se el pla. Potser són coses meves, rareses que m'afligeixen, però en el cas del judici que es desenvolupa al Tribunal Suprem també tinc aquesta sensació. I no, no és només que, malgrat la imatge sense realitzador de la sala, vegem gestos i actituds que ens donen pistes sobre la incomoditat d'uns o la sensació de triomf d'altres. Aquest és un exercici vistós i entretingut, però poc més. No. Em refereixo als moviments del món de les togues, als cercles, a les confessions dels reservats, a tot això que amb certa raó es diu "Madrid" fora de Madrid.
Madrid, aquest Madrid dels que saben i parlen i dels que volen saber i paren l'orella, està enfeinat aquests dies amb les aigües de fons de la solució a l'enigma que suposa qualsevol judici. La solució, ja ho deuen imaginar, és la sentència. I hi ha dades i comentaris i corrents que van i que venen, sempre entre gent i fonts que saben del que parlen, que estan més atentes al que podria passar en la segona meitat de juliol que a les pesades, per comparació, sessions a la sala de vistes. Sí, la segona meitat, perquè fins i tot es comenta aquesta data d'un divendres de juliol per fer pública la decisió; tan pròxima a la del veritable alçament. No la qüestionaria gaire. És molt propi dels tribunals deixar anar les sentències amb una mà i marxar de vacances amb l'altra perquè, com ja em va explicar un dia un llavors president del Suprem, "l'agost, Elisa, a Espanya tot ho cura i tot ho fa oblidar". Deu ser per això.
Algú creu que és gratuïta aquesta facilitat de crítica de la ploma castellana amb els fiscals i aquesta falta d'anàlisi amb alguns errors evidents comesos pel president del tribunal?
Totes aquestes fonts i corrents, perquè algunes són de gran potència, estan omplint de plugim les orelles que convenen. Per resumir-ho, crec que estan preparant els molt cafeters per a una sentència que no serà per rebel·lió. Això és el que diuen i això és el que després altres insinuen en els escrits, per aquesta curiosa sinergia entre periodistes i poder que és tan pròpia de la metròpoli. Els murmuris repeteixen molt conspiració per a la rebel·lió, que és una cosa també difícil d'armar, però que ja insinuava la sala d'admissions a la interlocutòria. I dic que l'objectiu del flux d'informació és rebaixar les expectatives de qui les va posar tan altes que donava la rebel·lió per complerta i el càstig per imposat. La conspiració té unes penes molt més baixes i sembla que, en confiança, alguns la venen com una sortida apropiada. Conspiració per a la rebel·lió i malversació i la culpa que no es pugui anar més enllà serà dels fiscals "matussers i pàl·lids" com avui els anomenava un mestre del gènere en un diari nacional. Aquest sembla el traçat que recorre els cercles i que algunes plomes, amb bona oïda, estan començant a plasmar en els seus escrits.
Un relat que es capgira ha de tenir un bon culpable, o potser algú creu que és gratuïta aquesta facilitat de crítica de la ploma castellana amb els fiscals i aquesta falta d'anàlisi amb alguns errors evidents comesos pel president del tribunal? Res sense causa. Tampoc no és a la lleugera que s'escriu i es publica que "un sector el Tribunal Suprem considera difícil encaixar amb el tipus de la rebel·lió" en un dels diaris més importants del país. No sé si hem de pensar que són els magistrats de la Sala Cinquena els que indiquen aquestes coses als periodistes perquè no pequin els de la Sala Segona, però és obvi que és un plugim. Arriben fins i tot a insuflar en els seus oients discrets la idea de crear un nou tipus en el qual encaixin els fets, la qual cosa és tant com asseverar que no ho fan en l'actual i si no encaixen en el tipus, no hi ha delicte. Plugim. Avisos a navegants. Ja veurem com a poc a poc es van adonant que el clamor de "rebels, colpistes!" a tomba oberta es va relaxant suaument i que només els més passerells es queden al vaixell d'aquesta rebel·lió que van veure tan nítida mentre els més eixerits revisen les seves posicions.
Aquests corrents subterranis de la informació privilegiada apunten també que a Estrasburg la condemna per rebel·lió correria molt mala sort mentre que la conspiració podria ser acceptada amb més naturalitat. Fixin-se en la premsa nacional en els propers dies, en les declaracions de líders d'opinió i fins i tot de polítics, veuran que la rebel·lió s'allunya com un vaixell a la deriva lliscant de les mans fins i tot dels més ferms defensors i com la fiscalia es va quedant sola i al paire a les estrades i a les columnes. No és coincidència. A Madrid, les úniques orelles a les quals alguns homes no xiuxiuegen són les dels cavalls.

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Share/Bookmark