traducció - translate - traducción

22.3.19

Els rengles torts | Ramón Cotarelo

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

"Aquí tenim la nostra República, els textos declaratius de la qual no només estan torts sinó que formen un batibull de què tothom es desentén."

Resultat d'imatges de pancartes balcó ajuntament
Pancarta alternativa a l'Ajuntament del Port de la Selva

Ja se sap, són els de Déu, que escriu recte. Són torts per als homes. Però com que els homes, al seu torn, estan fets de fusta torta, segons Kant, el tort amb el tort fa recte, però un altre tipus de recte. Un que, potser, ningú no esperava.

Aquí tenim la nostra República, els textos declaratius de la qual no només estan torts sinó que formen un batibull de què tothom es desentén. I, d'altra banda, tenim unes institucions de naturalesa, origen i funcions molt diferents, totes efectives i administrades per persones que s'entenen perfectament en aquest batibull declaratiu. Pensem en el significat que tot l'independentisme, al Govern, al Parlament, als òrgans a l'exterior, declari que està obligat pel mandat de l'1-O.

Què vol dir "mandat? Amb quin origen? En quin context institucional? L'Estat no pot admetre un "mandat" originat en un acte il·legal o fins i tot inexistent, segons el lúcid judici del geni anterior que va governar Espanya. Tot i això, aquest mandat inexistent és el programa d'acció de l'independentisme a dins i a fora de les institucions. I programa efectiu.

Poder dual, dos poders. Molt asimètrics, és clar, però dos. Interessats a córrer per vies paral·leles, sense col·lisions. Però els rengles estan torts i els xocs són inevitables. Tant que hi ha un sector de doctrina dominant que recomana mantenir un nivell baix de conflicte permanent en preferència a una solució 'all out'. Al conflicte basc es va fer una cosa com aquesta. Però aquí és inviable, perquè els costos de la latència tàctica serien molt elevats.

L'horitzó independentista té molta força de mobilització, s'articula com un moviment de recuperació universal de recuperació nacional i el suport és reiteradament massiu i pacífic. L'horitzó unionista, en canvi, és erm. Només té propostes negatives i prohibitives. Les més reaccionàries voldrien veure l'independentisme il·legalitzat i els seus dirigents ala presó; les menys reaccionàries es conformen amb suspendre l'autonomia catalana; i les més moderades deixen les coses com estan i es neguen a parlar de referèndum d'autodeterminació i d'independència.

En realitat les propostes són vasos comunicants. Els moderats es llençaran als braços dels menys reaccionaris quan l'independentisme s'encaparri a fer un referèndum d'autodeterminació, com ja han fet altres. Tots dos al seu torn, s'uniran als cors dels qui demanen il·legalització i presó si la Generalitat es nega a acceptar la suspensió de l'autonomia.

En la seva revel·lació patriòtica espanyola recent, el president Sánchez tanca qualsevol possibilitat d'independència o autodeterminació de Catalunya. Perquè sí. O, més ben dit, perquè no. És una actitud dura dirigida a l'electorat espanyol amb un missatge: "som d'esquerres, sí, però no gaire, però més espanyols que Santiago Matamoros, que va matar molts moros però no era espanyol".

El dia 29 d'abril es fan comptes nous. Els vaticinis especulen amb una multitud de probabilitats segons els percentatges de vots dels partits. Gran coalició, triunvirat de fatxes, aliança d'esquerres, centre nacional, unió sagrada. Però, en el fons, la qüestió essencial serà si la minoria catalana independentista tindrà capacitat de bloqueig i en quina mesura. Si la té, farà bé de fer-la servir en benefici del projecte republicà forçant la legalitat espanyola. Si no la té, s'haurà de refugiar en el baluard català perquè, sigui quina sigui la combinació política dominant al Parlament espanyol, legislarà contra la República Catalana.

Alhora, segons quin sigui el resultat de les legislatives (i quina porció correspongui a cada força) hi haurpa un efecte sobre les eleccions municipals. El que podrien ser les línies tortes de la composició del Parlament espanyol, es redreçarà a les eleccions locals amb un vot massiu de defensa a l'independentisme que doni ajuntaments independentistes.

L'arrel de les llibertats públiques continua sent a l'àmbit municipal, reforçada per un govern independentista.


Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Share/Bookmark